Annons

Orkestrar runt om i Sverige sluter upp för att visa sitt stöd för den avskedade musikern på Smålands musik och teater, Smot.

I bilder och filmer på sociala medier står flera orkestrar från några av Sveriges mest kända operahus med händerna på varandras axlar och de olika instrumenten pekandes mot golvet.

Enligt en av initiativtagarna till den tysta manifestationen rör det sig om att visa stöd till en kollega som hamnat i “en tråkig sits”.

Musikerna gör inga utlåtanden i själva sakfrågan då de inte varit närvarande på Spira under konflikten.

Det var för en dryg vecka sedan som beskedet kom att musikern avskedades efter en uppmärksammad diskussion med verksamhetschefen i början av månaden, vilket P4 Jönköping var först med att rapportera.

Annons

Hetsiga diskussioner

Den 3 oktober hade en medlem i orkestern på Smålands musik och teater, Smot, en diskussion med verksamhetschefen. Det blev startskottet på en hetsig diskussion där orkestern i olika möten uttryck frustration, oro och ilska.

Musiker ur Göteborgsoperan väljer att visa sitt stöd för den avskedade Spiramusikern. Foto: Privat

Musikern hade tidigare varit avstängd på grund av händelsen. Ledningens hållning var att den anställde varit fysisk och aggressiv mot chefen, vilket ska vara uppbackat av två vittnesmål från personer i ledande ställningen, rapporterar jp.se.

Uppgifterna dementerades av arbetstagarens läger.

– Medarbetaren har haft en diskussion med chef där han även vidrört chef. Det finns ingen aggressivitet inblandad. Enstaka musiker flaggade för att det skulle bli för svårt att jobba vilket är fullt förståeligt, sade Johan Tiger ordförande för Symf, Sveriges Yrkesmusikerförbund avdelning 29 Jönköping, till Jnytt tidigare under oktober.

Bilderna och filmen ovan, där musikerna lägger händerna på varandras axlar, ska symbolisera det ”våld” som den uppsagda musikerna brukat – alltså att han bara lagt handen på sin chefs axel.

Beslutet om uppsägning ska ha kommit när facket och Region Jönköpings län, som driver Spira och Smot, satt i förhandlingar rörande den anställde, vilket jp.se var först med att rapportera.

Symf ska ha yrkat på att beskedet om avsked skulle rivas upp och att ett skadestånd skulle betalas ut.

– Region Jönköping har känt till att det har funnits aggression, hot och härskartekniker på Spira utan att göra något åt det. Då har man som arbetsgivare inte rätt att göra på samma sätt, sade Filén till jp.se.

Regionen kommenterar

På tisdagen valde regionen att kommentera situationen på sin sajt. I ett uttalande som är undertecknat regiondirektören Agneta Jansmyr och HR-direktören Joakim Silva skriver regionen:

”Som arbetsgivare är det viktigt att säkra en god arbetsmiljö i alla våra verksamheter och en del i det arbetet är nolltolerans mot våld och kränkningar. Vi kommenterar inte enskilda personalärenden men alla medarbetare och chefer ska veta och känna sig trygga med att vi har nolltolerans mot våld och att det beslut vi fattat följer arbetsrättslig praxis.”

P4 Jönköping rapporterar att en tvisteförhandling mellan partnerna – där facket kommer kräva att uppsägningen hävs – kommer hållas på Spira under tisdagseftermiddagen.

Samtidigt rapporterar public service-kanalen att regionen inte valt att polisanmäla händelsen som ligger till grund för uppsägningen.

– Nej vi har valt att gå till avsked och det är det tyngsta, och i nuläget har vi valt att inte gå vidare med en polisanmälan, säger Joakim Silva, HR-direktör Region Jönköpings län.