Annons

2002 bildade ett gäng tjejer i åldern 15-19 år Jönköping Queens, vilket var den första ishockeyklubben för tjejer i kommunen. En av dem var Behnaz Bahabozorgi, som blev en drivande kraft under ett decennium.

– När jag var 18 år vände jag mig till kommunen som var positiva till att starta ett lag. Vi bildade en styrelse och det kom 30-40 intresserade när vi hade lagt ut en annons i tidningen, säger hon.

– Mycket av min drivkraft kommer från ilskan, att alla barn och ungdomar inte ges samma möjlighet. Ishockeyn ska inte vara reserverad för en liten klick i samhället.

Efter sex år fattade medlemmarna i Jönköping Queens beslut om att lägga ner föreningen och i stället bli en sektion inom HV71.

Behnaz Bahabozorgi, Anna Landerholm, Sara Landerholm, Josefine Arbhede och Ida Dahlgren var fem av dem som var med och bildade Jönköping Queens.
Foto: Leif Ljung

”Rådde inte enighet”

– Vi hade en jättebra verksamhet med två lag i seriespel och ledare som ställde upp. Den största anledningen till att vi förde över verksamheten var att Sanda skulle starta ett hockeygymnasium för tjejer. Efter ett års samtal bestämde vi oss för att gå in i HV71 och bilda ett damlag. Sanda har en stor del i det, annars hade vi fortsatt som vanligt, konstaterar Bahabozorgi.

Annons

– Vi tog beslutet på ett årsmöte där det inte rådde enighet, utan en del ville fortsätta som vanligt. Den stora anledningen till att verksamheten fördes över var att det blev lättare att rekrytera nya spelare.

Allt gick inte smärtfritt när HV71 helt plötsligt hade ett damlag att ta hänsyn till.

– Organisationen var inte förberedd för damverksamhet utan de tänkte att det var något som kunde stoppas in i ungdomsverksamheten. Det gjorde att damspelarna fick samma villor som U14-laget och att de fick vara parkeringsvakter när herrarna spelade. Det tyckte en del var förnedrande som seniorspelare, minns Bahabozorgi.

– Det var uppförsbacke direkt. Den största bataljen var egentligen att bygga en organisation. Men det fanns mycket bra i verksamheten redan från början, de inom HV var nyfikna på damhockeyn.

Behnaz Bahabozorgi var en drivande kraft inom damhockeyn i Jönköping under ett decennium.
Foto: Robert Eriksson

”En svår fråga”

Den enda skillnaden för spelarna var egentligen att de bytte tröja. Det var till exempel fortsatt spel på Vapenvallen och träning sent på kvällarna som gällde.

Hade ni gått in i HV71 med facit i hand?

– Det är en svår fråga. Jag tror faktiskt inte att vi hade kommit så långt som SM-final med Jönköping Queens. Då hade det kanske krävts fler engagerade i styrelsen för att det skulle vara hållbart. Det hade inte dött ut men det hade inte varit så hög nivå på verksamheten.

– Med allt vi vet nu hade vi troligtvis gjort samma sak. Men vi hade nog försökt förklara bättre vad damverksamheten handlar om och ställt mer krav. Jönköping Queens var inget sjunkande skepp men för rekrytering och återväxtens skull var det bra med ett byte.

– Damhockeyns ställning har förbättrats. När vi startade 2002 fanns det motstånd från många håll. Även 2008 möttes vi om reaktioner om HV tog in damerna för att det var politiskt korrekt. Nu har tjejerna en bra ställning, de får den respekt de förtjänar.

HV71 har successivt tagit kliv mot toppen och den största framgången hittills är SM-silvret 2017. Men det är allt som oftast mycket glest på läktaren under matcherna och laget består nästan uteslutande av spelare utifrån.

En lagbild på en av de första upplagorna av Jönköping Queens.
Foto: Privat

”Saker som kan förbättras”

– Det fanns saker som var bättre förr och som kan förbättras nu. I de tidiga åren hade vi 40 spelare härifrån men nu är det mest spelare utifrån. HV sade alltid att man skulle ha egna spelare och det tycker jag att klubben ska fortsätta jobba för, säger Bahabozorgi.

– Det är inte helt fel att ta in spelare utifrån, men jag tror att den lokala förankringen är jätteviktig för att få publik på matcherna. Det gäller att fortsätta jobba som man gör och att integrera damverksamheten i alla led. Jenni Asserholt gör ett jättebra jobb genom att bland annat vara ute på skolorna.

Tioårsjubileet kommer att firas senare i höst i samband med en SHL-match i Kinnarps Arena. Upplägget är inte helt spikat ännu men alla spelare och ledare som har varit med under de 16 åren kommer bjudas in för en nostalgitripp.

Behnaz Bahabozorgi har avslutat sitt engagemang i HV71 och följer numera ishockeyn från sidan.

– Det har varit en lång och tuff resa. Det finns mycket som har varit bra men det har även varit mycket uppförsbacke. De var jättetufft att träna sent på kvällen men tjejerna klagade aldrig utan körde vecka efter vecka. De hade passion och lidelse för hockey, och då stod de ut med det. Trots ringa medel och sämre förutsättningar klagade de aldrig, utan det fanns mycket inspiration att hämta. Tjejerna har gjort hela verksamheten och ska ha en eloge för att de stod ut med allting, säger hon.