Grännahus har sedan en tid tillbaka haft planer på att bygga 18 nya lägenheter på en yta på vägen mot Bunn i Ölmstad.

– Det är ett nytt område där som det redan byggts 16 nya villor på och där folk har flyttat in. I anslutning till detta område vill vi bygga lägenheterna, berättar Ryno Andersson, ordförande i Grännahus.

Modulhus kan bli billigare

För tre månader sedan togs dock beslutet att avbryta upphandlingen av de nya lägenheterna på grund av för hög prisnivå på inkomna anbud.

18 nya lägenheter planeras i Ölmstad. Bilden är en genrebild.
Foto: Daniel Sjödahl

– Vi fick dessutom bara in två anbud. Vi insåg att vi inte skulle kunna ro i land det hela. Det skulle ha inneburit att en trea på landet skulle ha kostat 10 000-12 000 kronor i månaden. Det tycker vi är för dyrt. Det är bara ett år sedan vi byggde tre huskroppar i Kaxholmen, men på den korta tiden har priserna stigit med 50 procent. Det är orimligt! Marknaden är så överhettad, konstaterar Ryno Andersson.

Annons

Alternativet kan nu bli modulhus som byggs på en fabrik. Det skulle bli ett billigare alternativ för att få till de 18 lägenheterna på den utpekade platsen. Vad hyrorna i detta fall skulle kunna bli är dock inget som Ryno Andersson vill spekulera kring.

– Vårt motto är att det ska bli bra för alla. Vi har krav på oss att lägenheterna ska uppfylla vissa krav, säger Ryno Andersson.

Uppemot 600 i kö

Det finns ett stort behov av fler bostäder i trakten. Grännahus äger i dag 550 lägenheter i Gränna, Ölmstad och Kaxholmen. Kölistan ligger på 500-600 personer, så Ryno Andersson konstaterar att Grännahus skulle behöva utöka antalet lägenheter med det dubbla.

Han berättar att det finns brist på snickare i hela samhället. Han hoppas att fler utbildar sig till snickare så marknaden kanske lugnar ner sig lite.

– Vi har inga problem att fylla lägenheterna. Tomter finns det också på landet. Det är bara i Gränna city som det är lite brist. En villa går väl bra att bygga där, men tio-femton lägenheter kan bli problem. Vi tittar på olika alternativ, eventuellt att bygga på höjden, berättar Ryno Andersson.

Relaterat: ”Vi vill bygga lägenheter och förskola”