Annons

Annons

När sommarvädret och stranden uteblir är det annat som lockar. Vetenskapscentret Upptech gör en av sina besöksmässigt bästa somrar. Mellan första juni och sista augusti förra året hade Upptech 4 899 besökare. Redan i början av augusti hade de drygt 1 300 fler besökare än i fjol.
– Det är extremt mycket folk. Nu under de veckorna jag har jobbat så har det varit dåligt väder så då har det varit hur mycket folk som helst, säger Hannah-Clara Vilsek som jobbat under sommaren.
Det soliga vädret som uteblivit är en faktor, men även showerna drar folk:
– Vi har extra plantarievisningar och experimentshower som lockar. Det är mycket folk på dem. Vi har haft dubbla visningar.

Mycket turister
– Familjer är det mest, men sen har vi väldigt mycket turister som kommer också. Från Tyskland har vi haft många.
– Det är jättekul, mycket kundservice, säger Hannah Clara Vilsek om jobbet och Lovisa Tengblad fyller i:
– Det är så varierande uppgifter, både ta hand om kunder och shower och se till så att det är snyggt i hallen så blir det jätteroligt.
Upptech är uppskattat. ”Det funkar för många åldrar och vi får bara positiva kommentarer”, säger Vilsek.

Bra vid sämre väder
När vi besöker Upptech träffar vi Andreas Rönnkvist med familj:
– Vi är här med lite vänner som kommer från Umeå som är här och hälsar på. Så vi valde att gå hit idag när det är lite dåligt väder.
Så det är därför ni är här?
– Nja, det är klart, hade det varit fint väder hade vi nog varit på stranden kanske. Men det är ju ett jättebra ställe när det är lite sämre väder.
– Jag tycker det är roligt med alla instrument och är själv teknikintresserad och ingenjör, så då är det roligt med olika experiment och att barnen får upptäcka det, säger Andreas och sonen Troy pekar mot trampbilen som han gillar bäst.
Tim Serup, 11 år, besökte Upptech för fjärde gången, vädret spelar roll:
– Det är för att det inte är så bra väder och att det är ganska roligt här, säger Tim som sitter bakom spakarna vid Kranman och lyfter timmerstockar.
Vad är det bästa med Upptech?
– Att man kan lära sig mycket nya saker, säger Tim.