Annons

Enligt polisens preliminära siffror från långfredagen kopplade till motormässan i Jönköping ska det ha gripits totalt nio personer. Samtliga nio personer är anhållna av åklagare. Dels handlar det om fem personer som är misstänkta för narkotikabrott och fyra personer som är misstänkta för en grov misshandel.

Omhändertagna berusade

Förutom de fem personer som sitter anhållna för narkotikabrott är ytterligare tre personer misstänkta för narkotikabrott under långfredagen.

Utöver detta har polisen omhändertagit 17 personer enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer. 450 utandningsprov har genomförts och det har gjorts 48 flygande inspektioner av fordon. Fyra fordon fick vid inspektionerna beslut om förnyad registreringsbesiktning.

Annons

Elva indragna körkort

En inre utlänningskontroll har gjorts och 30 personer har fått skrivna böter för fortkörning. Det har även skrivits böter gällande 28 händelser som gäller andra typer av trafikrelaterade brott.

Elva personer har fått sitt körkort indraget.

Anledningen till att siffrorna ännu är preliminära är för att exempelvis alla trafikhändelser inte rapporterats klart i systemet.

"Mer eller mindre stilla"

Som traditionen bjuder samlas många mässbesökare på A6-området efter att mässan slagit igen portarna för dagen. Som en följd av detta hade det bildats långa bilköer vid 17.30-tiden.

– Trafiken står mer eller mindre stilla i närheten, till exempel kö ut på E4 vid påfart A6. För att det inte ska bli för mycket fordon på samma yta innebär det att polisen får jobba med trafikdirigering, säger Tommy Thorngren, kommunikationsansvarig för kommenderingen, i en kommentar.

– Det är utan tvekan fler fordon ute på vägarna i dag och det innebär utmaningar för exempelvis ambulans att ta sig fram. Det är mycket folk ute i rörelse både på stan och på de här samlingsplatserna. Det går inte att få in ett fordon till, vi bedömer att det är hundraprocentig beläggning.

Enligt polisen har det även skett samlingar av fordon på andra platser än A6-området.

Polisens insats runt Elmia är avslutad för dagen. Antalet besökare på motormässan var färre än förra året men det är däremot ett större antal fordon runt om i stan jämfört med i fjol.

"Avskräckande effekt"

Vid klockan 21.30 hade inga grova brott kommit till polisens kännedom.

– Det är mycket att göra men inga grövre brott finns inrapporterade, säger Tommy Thorngren.

– Det är väldigt mycket folk och väldigt tätt mellan personer och bilar. Även om berusningsgraden är hög är stämningen det också. Vi har en resurs där för att kunna agera om det drar iväg åt något håll. Vi räknar med att vår närvaro ska ha en avskräckande effekt. Vi är redo att agera om det behövs.

Ännu så länge finns fem konstaterande fall av omhändertagande enligt LOB.

JnyttTV: Så såg det ut på A6-området vid 19.30-tiden.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app