Annons

När man kliver in hos familjen Abdi på Åbolid i Jönköping märks det att julen närmar sig. Under två dagar har Marcelle gjort i ordning årets julkrubba – och nu står den placerad längst in i hallen, väl synlig redan från entrén.

Traditionen härstammar från Libanon där familjen har sitt ursprung. Mycket av materialet kommer från just Libanon som är känt för sina juldekorationer.

Krubban i hemmet är en årligt återkommande tradition, men den ser olika ut år från år.

– Jag gör en mycket fin och annorlunda julkrubba varje år, det här är 27:e året i rad och det är en krubba som ingen annan har gjort. Jag vill inte att det ska vara jättemodernt utan gammalt, säger hon.

Marcelle inledde arbetet på torsdagen och ett dygn senare kunde hon stolt visa upp sitt verk när Jnytt kom på besök.

Annons

”Jättemycket jobb”

– Jag har arbetat med den två dagar i sträck. Det har varit jättemycket jobb eftersom man måste veta var varje detalj ska vara. Fantasin spelar en jättestor roll, säger hon.

– Det är mina idéer helt och hållet. Jag får mycket inspiration när jag är ute i naturen, till exempel för att hämta kvistar. Jag har mycket idéer, och när jag jobbar dyker det upp ännu fler. När jag sitter och jobbar ser jag direkt nästa steg, jag ser bilden i mitt huvud.

Krubban som står placerad i vardagsrummet har tyg som underlag och innehåller inslag som Maria och Josef, får, renar, en fontän och andra detaljer som har anknytning till den stundande högtiden.

Bredvid krubban står en gran som även den är rejält klädd, bland annat med julgranskulor från Sverige, Libanon och USA.

– Det är en klassisk julgran med exklusiva julkulor, men granen har inte de vanliga färgerna, konstaterar Marcelle.

Skivorna runt krubban har hon fått hjälp av en sponsor med.

Tre julstubbar

Förra årets krubba innehöll bland annat tre julstubbar, Buche de noël, med choklad och mandel i. Det är en känd fransk delikatess i Libanon. Även den här gången kan det bli aktuellt att addera ett liknande inslag.

– Jag satsar mycket på julkrubban eftersom jag gillar att jobba med det här. Många kommer och kollar och säger: "Wow, vad fint". Varje år är det någon som väntar och undrar hur det ska bli.

Räkna med att det familjen Abdi kan visa upp en ny julkrubba om ett år – i sådana fall blir det den 28:e i ordningen.

– Redan nu har jag en bild för nästa år. Jag tror först att det är stopp nu, men fantasin har ingen gräns, säger Marcelle Abdi.

Jul