Annons

Camilla Jörneheim är hemma i Jönköping den här sena tisdagseftermiddagen. Men det här året har det blivit mycket resande för 27-åringen.

– Jag åkte till Italien till Best Fighter i Rimini i juni. Sedan var jag i Bulgarien på träningsläger. Därefter åkte jag till Bratislava (Slovakien) i oktober och nu har jag nyss varit i Maribor (Slovenien), säger Jörneheim.

Resandet har varit en del i processen att bli Sveriges första internationellt licensierade domare i kickboxning. Jörneheim – som även är vice ordförande i Svenska kickboxningsförbundet – innehar nu en c-licens.

Hur går det till när det delas ut en licens?

– Dels måste du vara med på domarlägret helst varje sommar. Sedan måste du döma ett visst antal tävlingar. Jag har dömt Best Fighter och jag har även varit i Norge och dömt nationella tävlingar men även större tävlingar som Scandinavian open där andra klubbar och länder deltagit. Nu senast var bland annat Ryssland och Polen där, säger Jörneheim.

Annons

– Sedan måste man döma två World cup-tävlingar. Detta året som kommer är tanken att jag ska åka till Dublin och även till Best Fighter i Italien igen. Sedan måste jag döma på VM nästa år för att gå vidare i licensieringen.

Ja, för att gå vidare i licensieringen är precis vad 27-åringen ämnar att göra.

Målet är att nästa år erhålla en b-licens.

– Jag ska försöka att vidareutvecklas inom domarrollen. Men det är ett väldigt stort kliv från b-licens till a-licens. A får komma när det kommer. Jag börjar med b några år framåt, säger Jörneheim.

Hur är det att vara domare?

Det är stort. Men du får rätt mycket skit från coacherna. Tycker de att du dömer åt den andras fördel får du skit för det. Man får mycket skit som domare, både som poängdomare och ringdomare. Men man får vara beredd på att ta skiten när man är i väg. Ofta har man huvudchefen på mattan som står bakom en. Man kan bara se vad man ser, säger Jörneheim.

– Fast hade de inte tycker att man var bra från början hade man inte fått fortsätta döma. Det var fler och fler som plockades bort under EM. Men jag fick till och med chansen att döma en lajvsänd gala.

Hur var det?

– Det var nervöst. Det var första matchen på hela galan. De presenterar en och säger vad man heter och var man kommer ifrån. Det var nervöst. Alla ser vad man dömer för. Det var rätt nervöst.

Fast att Jörneheim vet vad hon gör är det inte särskilt många som kan ifrågasätta.

Den 27-årige skåningen började sin kickboxningsbana när hon fick upp ögonen för sporten hemma i Ängelholm. Hon började tävla 2009 och var därefter med och både tävlade och arrangerade SM.

Camilla Jörneheim började sin kickboxningsbana i Ängelholm. Sedan 2013 är hon baserad i Jönköping.
Foto: Adam Jönsson

Måste vara tuff

Sedan 2013 har hon haft Jönköping som bas där hon nu både har jobb och familj utanför sporten.

Jörneheim, som är utbildad business manager, jobbar i dagsläget som servicetekniker på en ventilationsfirma.

Och det finns många likheter mellan jobbet och arbetet som domare inom kickboxning.

– Man måste vara tuff. Man har ju ett litet skal när man går in som domare. Du kan inte vara den snälla som du är privat. Du måste vara tuff och stå på dig. Ser de att du är för snäll tar de hela handen. Du måste sätta emot direkt. Det är lite så på jobbet också. Så är det väl egentligen med alla yrken, säger Jörneheim.

Även kickboxningen måste vara tuff för att få gehör i djungeln av andra idrotter och kunna väcka intresse och få sporten att växa.

– Det är stort att vi äntligen har kommit så långt. Kickboxningen går upp och ned. Men kickboxningen är på uppgång. När vi hade Thaiboxnings-VM här i Jönköping blev det mer att det var coolt. Men jag tror att kickboxningen har börjat komma igen nu. Det kom en svacka innan. Det handlar mycket om att Sverige syns. Har vi inte landslag på alla ställen har vi nu en domare. Det är bra reklam för Sverige, säger Jörneheim.

– När vi börjar synas utomlands att intresset kan väckas i Sverige. Vi börjar utmärka oss med vad vi sysslar med. När landslaget var i Bratislava plockade vi fyra medaljer på åtta fajters. Det är en uppgång att Sverige börjar synas.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app