Annons

Malin Andersson. Lagkapten, mittfältsstrateg och nyckelspelare.

Alexandra Haidari. Målspruta, pådrivare och nyckelspelare.

Med stöttepelarna kvar i laget har Husqvarna höjt sina chanser att hålla sig kvar i serien, något som är målsättningen i återkomsten. Jag frågar Malin Andersson vad hon tror det betyder för HFF att duon blev kvar.

Hon drar lite på svaret:

– Mycket handlar nog om att vi ger en trygghet till laget. Vi har varit med och de känner nog att de kan lita på att vi har kunskaper om de matcher som kommer. Det kan nog ge en trygghet, sen är vi båda två extrema vinnarskallar. Vi kommer att dra lite i laget för att få med oss alla, det är viktigt att ha i ett lag.

"Många som tagit ett stort steg"

Vintern tycker hon har varit bra fotbollsmässigt. Laget har stått upp bra mot division 1-motstånd och de kliver in i säsongen med en bra känsla. Förutom att ovan nämnda duo blev kvar har laget bland annat värvat den amerikanska duon Nikki Haimes och Sarah Elnicky. Lägg till Ljungbys måltjuv Lina Gasslander till det. Bland spelarna som lämnat är det Johanna Georgsson som lämnar det största hålet efter sig.

Annons

– Vi har många unga i vårt lag, men det är som man säger varje år, de blir ju ett år äldre. Det är många som har tagit ett stort steg fram och de av oss som varit med ett tag stannar också. Det blir en kombination och sen ska det bli spännande att se hur amerikanskorna är. De kommer tillföra mer och skapa en konkurrenssituation, så vi får höja oss ett snäpp till efter försäsongen.

Amerikanskorna ja, de ansluter till truppen samma vecka som seriepremiären är. Malin Andersson hoppas att de ska bidra med det hon kallar för "amerikansk mentalitet".

– Den är bra att ha med sig, säger Andersson.

Och hon borde ju veta. För efter fyra år med fotbollsspel på college vet Malin Andersson vad den "amerikanska mentaliteten" är.

– Där är det bara att köra. De är tuffa mentalt, och starka. Det är ett tuffare klimat där, coachen bestämmer. Det går inte att mesa runt och jag gillar den attityden. De har en stark viljarvinna och kör bara på.

Tiden fick dem att tveka

Att Andersson och Haidari tvekade om en fortsättning har med en gemensam nämnare att göra - tiden. Att spela fotboll strax under elitnivå innebär heltidsjobb blandat med flera träningar i veckan och så helgmatcher på det. Till livet utanför planen blir det inte mycket tid kvar.

– Jag snackade ihop mig med Pelle. Det är mycket som ska klaffa med privatliv och jobb och så. Fotbollen tar mycket tid och det är inte så att man tjänar pengar så man kan gå ner i tid. Men vi fick allt att klaffa, säger Haidari.

– Jag gör verkligen det här all in. Annars skulle jag inte spela. Man blir rätt sliten i huvudet och kroppen och jag tänkte lite på om jag skulle orka ner den tiden ytterligare ett år. Men när tiden gick fick jag tillbaka energin och vilade ett tag, jag var borta från fotbollen ett tag. Innan jag skrev på sa jag till Pelle (Jansson, tränare) att jag kanske inte orkar och kan vara med på varje träning, men som det blivit är jag med på allt. Det känns jättebra och jag är jätteglad för att jag bestämde mig för att fortsätta, säger Andersson.

– Vi har fått ihop en trupp som det känns som att vi kan göra något bra med. Det känns inte som att vi är ett lag alla vinner mot med 10-0. Pelle är jätteengagerad och det är få ledare som är som han. Det känns väldigt spännande att se vad vi kan göra i division 1, fortsätter hon.

Derby direkt

HFF-tränaren Pelle Jansson hyllas av Malin Anderssons för hans stora engagemang.
Foto: Erik Boström

Båda två är inne på att det kommer vara ett högre tempo ett kliv högre upp i seriepyramiden. Spelarna får mindre tid med bollen, mindre utrymme för finlir och det blir hårdare närkamper.

– Det ska bli jätteroligt. Det kan bli en enorm lärdom, vi har haft två-tre säsonger nu med medgång hela tiden. Jag ser det som en utmaning också, det ska bli roligt och vi kan lära oss mycket genom att få det lite tuffare nu, säger Haidari.

Fotbollssäsongen på damsidan i södra vätterbygden drar igång med buller och bång. På söndagseftermiddagen väntar derby på Vapenvallen. HFF-Mariebo.

Är det skönt eller jobbigt med derby direkt?

– Jag vet faktiskt inte. När vi såg att vi skulle mötas direkt tänkte jag att så här har de gjort bara för att. Men det är klart det är roligt. Även om jag sagt det innan, det är jätteviktigt att tänka på att det är en lång serie. Men det är en fantastisk start, det kan nog komma mycket folk och det blir ett stort arrangemang här på Vapenvallen. Det blir en bra kick in i serien, fullt ös direkt, säger Andersson.

Fullt ös alltså. Premiären spelas på söndag, 15:00.