Annons

Jag har redan som före detta artillerist skrivit en artikel om kanoner i Jönköping  I den hotade jag med att skriva om ”de andra kanonerna” i stan och nu blir hotet verklighet. Anledningen är att den kanon som finns på bilden ovan, kortet tagit 2013, inte finns mer.

Vilken kanon?
Den kanon jag avbildat har i mer än 30 år funnits i den östra delen av Rådhusparken, bakom Viktor Rydbergs byst. Bortsett från några hundar som på sina rastningsturer har använt eldröret som urinoar, och deras medföljande hussar och mattor, heter det så förresten, så är det nog inte många Jönköpingsbor som uppmärksammat eldröret. När det nu är avlägsnat och den fullständigt horribla lavetten, den såg aldrig ut så i verkligheten, minner bara om påfundet. För visst var det ett påfund.

Varför kanon i Rådhusparken?
Någon i Jönköpings stads historia bevandrad kan säkert tänka sig att den står på resterna av en av fästningens bastioner.  Den nu av Museet utgrävda och konserverade bastionen Carolus ligger dock långt söderut och bastion Christina ligger längre norrut. Nej, inte skall det minna om Fästningen, nej den skall minna om något mycket viktigare.

Annons

Stan fyllde år.
1984 fyllde Jönköpings stad 700 år. Gåvor strömmade in från hög och låg, från vänster och från höger. På Kunglig Smålands Artilleriregemente satt regementschefen och tyckte minsann att A6 var en så viktigt del av staden och visst borde man på något sätt hylla jubilaren. Vad var mer relevant än att ge staden en kanon? Sagt och gjort och det blev dags att ge sig ut och leta efter lämpligt objekt. Letandet var inte så lätt, men någon person kom på de korslagda eldrören på Östra kyrkogården. A6 var nämligen egen församling fram till 1927 och hade därför en egen kyrkogård på Östra Kyrkogården. Där ligger bland annat ett stort antal volontärer begravda, som dog i spanska sjukan 1920 och 1922. Ett av de korslagda eldrören avlägsnades, det kvarvarande arrangerades om och den nu funna födelsedagspresenten snyggades till och placerades på ett iordningsställt fundament i Rådhusparken.

Men var är den nu?
Den rastande hunden kan konstatera att hans urinoar har försvunnit och sedan i höst 2014 är det borta. Födelsedagspresenten är puts väck. Stulen?? Järnskrot betingar ju som bekant idag ett visst värde. Nej, var inte oroliga, eldröret är i goda händer och kommer kanske till och med att få en placering som leder till att fler Jönköpingsbor påminns om vår historiska tid som artilleristad. A6 kom till vår stad 1895, men vi har haft artilleri på Fästningen i många hundra år innan dess.

Blir del av bastion Carolus
Ovan har jag nämnt att Museet på ett förtjänstfullt sätt försöker återskapa delar av Fästningen för att minna oss Jönköpings storhetstid. I den nu konserverade bastion Carolus, som kommer att bli möjlig att bese i framtiden, kommer A 6:s födelsedagspresent till Staden att få illustrera hur delar av en bastion såg ut. Eldröret skall förses med tidshistorisk lavett och vara en del av utställningen.

Två frågor återstår.
Varifrån och hur gammalt är eldröret?  Det är för gammalt för att ha används av A 6 och det är för nytt för att ha använts på fästningen. Det är ett eldrör med beteckningen 8 cm kanon m/1863. Vi får dock se det som en ren illustration. Fråga två. Vem kan ge bort stadens födelsepresent? Det är att bryta mot alla etikettsregler att ge bort en present. Jag kan inte finna några beslut i kommunfullmäktige heller i denna fråga. Det är dags att lufta termen ”tjänstefel”. Nej skämt åsido, vi säger väl att presenten har bytt uppställningsplats, till en plats där den inte är utsatt för väder och vind och framförallt till en plats där många fler kan ta del av den. Flytten har föregåtts av vederbörliga kontaker inom kommun och Museum, så allt har gått rätt till. Det var väl ett lyckligt slut.

Inspiration till artikeln
Claes Pettersson Jönköpings Museum

Sven Engkvist Miliseum Skillingaryd