973 miljoner kronor. Så mycket beräknas hus D1 på Ryhov att kosta. Man räknar med att ytan för huset, som ligger granne till vänster om huvudbyggnaden, blir 34 000 kvadratmeter.

Med på dagens ceremoni var bland annat regiondirektör Agneta Jansmyr.

– Det blir ett toppmodernt sjukhus, säger hon om nya hus D1.

Vad betyder det för Ryhov?

– Det betyder att vi förbereder oss för framtiden och för att kunna möta de behoven som kommer att finnas då.

Arbetet är i fullgång, under 2019 räknar man med att stommen med ytterväggar och tak ska vara på plats. Under 2020 kommer flera lokaler för utbildningar att vara klara, och under 2021 kommer verksamheterna att kunna flytta in i de då färdigbyggda lokalerna.

– Ryhov närmar sig 30 år och nu kan vi gå igenom resten av sjukhuset. En tydlig skillnad när vi bygger i dag är att vi bygger många fler enpatientrum det är stor skillnad när man kommer som patient. Vi vill ha patienter som kan vara delaktiga i sin vård. Det måste vi också tänka på när vi bygger, säger Agneta Jansmyr.

Annons

Bland de avdelningar som märks som kommer att ta plats i de nya lokalerna är akutvårdsavdelningen, dialysenheten, vårdavdelningar för medicinkliniken och hematologin.

Det gör också att viss yta i det nu befintliga sjukhuset kommer att stå tomma, då kan man rusta upp dem och på så sätt rusta upp även den äldre delen.

Läkarutbildning

Att Jönköping kommer ta över viss del av läkarutbildningen i samarbete med Linköpings universitet är ingen nyhet. Men nu står det klart att 30 läkarstudenter ska komma varje termin med start 2019.

– Det är jätteroligt att vi får läkarutbildning hit. De börjar termin sju här, de går totalt elva terminer.

Blir det i någon form av samarbete med Jönköping University eller är det bara med Linköping?

– Läkarutbildningen är ju i Linköping men vi har hela tiden haft med Jönköping University i detta, det är viktigt när vi har läkarstudenter så vill vi ha samverkan med sjuksköterskestudenter, säger Agneta Jansmyr som också berättar att det i nuläget inte inte är helt klart hur man löser de första 30 läkarstudenternas platser.

Malin Wengholm, regionsstyrelsens ordförande, och Gunnar Masthagen, vice Sverigechef, NCC Building.
Foto: Peter Wilsson

Agneta Jansmyr, regiondirektör.
Foto: Peter Wilsson

Första spadtaget togs med hjälp av två stora grävskopor.
Foto: Peter Wilsson


Foto: Liljewall arkitekter