Annons

I år är det ovanligt stort tryck på sommarresorna i Jönköping. Högsommartoppen nedan visar vilka tio sol- och badresmål som är allra mest populära bland Jönköpingsborna under perioden 15 juni till 15 augusti, då de flesta tar sin sommarsemester.

Högsommartoppen

1. Mallorca

2. Kreta

3. Split

4. Rhodos

5. Bangkok

6. Malaga

7. Antalya

8. Cypern

9. Alicante

10. Gran Cana..

Högsommartoppen

1. Mallorca

2. Kreta

3. Split

4. Rhodos

5. Bangkok

6. Malaga

7. Antalya

8. Cypern

9. Alicante

10. Gran Canaria

Källa: Ticket, bokningar till sol- och baddestinationer utomlands med avresa 15 juni-15 augusti, bokat t o m 14 juni,

I Jönköpings län ökar bokningarna av sol- och badresor med 17 procent, enligt bokningsstatistik från Ticket Privatresor, Nordens största resebyråkedja.

Sol och bad

-I sommar längtar Jönköpingsborna ovanligt mycket efter sol och bad och trycket på sommarresor är stort. Resmålen kring Medelhavet är extra heta i sommar och allra mest populärt i Jönköping är Mallorca, följt av Kreta och Split, säger Magnus Christersson, säljchef på Ticket Jönköping.

Annons

Spanien, Kroatien och Italien är de stora vinnarna i sommar. Det beror både på den ovanligt starka reslusten och att semesterländerna tar marknadsandelar på grund av en minskande efterfrågan till Turkiet, som dock fortfarande finns med på tio i topp-listan över mest populära semesterländerna.

Kyligt väder ifjol

Att många har bokat sommarresan ovanligt tidigt i år har samband med fjolårets kyliga sommarväder, som gjorde det svårt att hitta lämplig resa för den som var sen ute och som fick sista minuten-priserna att stiga 30 procent i juli.

-I år vill ovanligt många solsäkra sin semester och för den som vill hitta en resa till varmare breddgrader i sommar är det verkligen hög tid att boka, säger Magnus Christersson.

Resmålen som toppar listan har flera saker gemensamt - härliga stränder, stort utbud av olika hotell och mycket att göra på plats. Enligt Tickets Novus-undersökning säger 14 procent av svenskarna att de vill uppleva mer på resan än för några år sedan.

Kombinera resan

-Det räcker ofta inte bara med bara sol- och bad nuförtiden. Många vill åka till resmål där de kan kombinera strandlivet med till exempel utflykter, stadsliv och aktiviteter, säger Magnus Christersson.