Annons

Förra året betalade Länsförsäkringar Jönköping, som försäkrar cirka hälften av alla personbilar i länet, ut 28,4 miljoner kronor i ersättning till sina kunder för lagning och byte av framrutor. Totalt genomfördes 5 398 rutbyten och 2 740 reparationer.

– I genomsnitt kostar en glasskada 5 000 kronor om rutan byts och 450 kronor om den repareras. Därför vill vi förstås att rutan repareras när det är möjligt, säger skadeförebyggare Jonas Ander i ett pressmeddelande.

Flera orsaker

Orsakerna till de höga skadekostnaderna uppges vara flera. Bland annat ska rutorna ha blivit dyrare att byta ut. De ska också ha blivit tunnare för att spara vikt. Men även det vassa grus som används vid halkbekämpning spelar roll.

Enligt Länsförsäkringar ska även kostnaderna mellan bilmärkena varierar kraftigt. Att byta framruta på en Tesla kostar till exempel 2,7 gånger mer än på en Skoda.

Annons

Minimera risken

– Alla kan drabbas av stenskott, särskilt på våren med smågrus på vägarna, säger Jonas Ander.

– Du kan själv minska risken att drabbas genom att hålla avståndet till bilen framför. Om oturen ändå är framme kan du minska skadekostnaden genom att använda ett stenskottsplåster så att inte smuts kommer in i skadan och förvärrar sprickan. Ju snabbare du tar dig till bilglasmästaren, desto större är chansen att stenskottet går att reparera. Annars finns risk att vindrutan spricker.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app