Annons

– Högskoleprovet är en andra chans för alla som vill läsa vidare, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding. I över 40 år har detta urvalsprov ökat möjlig­heten för många att komma in på högskoleutbildning där det är konkurrens om platserna och när betygen inte riktigt räcker till.

Totalt 49 284 har anmält sig till högskoleprovet den 21 oktober, vilket är 6 457 färre än antalet anmälda hösten 2017 (-11,6 %). Drygt 79 procent av anmälarna är födda 1994 eller senare. Födda år 2000 är den enskilt största årgången med 12 241 anmälda.

– Anmälningarna till högskoleprovet har minskat sedan hösten 2016, säger Karin Röding. Denna nedgång beror främst på hög­konjunkturen – många unga väljer bort att fortsätta med studier direkt efter gymnasiet när det är ganska lätt att få jobb.

Annons

- En tidigare delförklaring till tappet i anmälningarna var att ungdoms­kullarna minska­de, men så är det inte längre. Tvärtom finns det nu fler 18–20-åringar än vad det gjorde förra hösten. Och antalet yngre förväntas fortsätta att öka under de närmaste åren.

Skriver i Jönköping

När det senaste högskoleprovet skrevs i Jönköping, den 14 april, hade 2.568 personer anmält sig. Nu på söndag har totalt 1.690 personer anmält sig till Jönköping University fördelat på 901 kvinnor och 787 män.

Alla som skriver högskoleprovet konkurrerar i ytterligare en urvalsgrupp till antag­ningen och provresultatet är giltigt i fem år. Därmed ökar alltså chansen att komma in på utbildningar där ett urval måste göras. Oavsett resultat, kan högskoleprovet aldrig minska möjligheterna för den enskilde studenten. Men provresultatet kan heller aldrig kompensera för eventuella brister i den sökandes behörighet.