Förra året var det premiär för Jönköpings kommuns graffititävling, och syftet med den är att lyfta graffitin som konstform bland skolelever på högstadiet. Premiärupplagan sågs som lyckad, och därför bestämde sig kultur- och fritidsförvaltningen för att genomföra tävlingen även denna höst.
– Vi skickade ut en inbjudan till alla grundskolor, både de kommunala och friskolorna, i kommunen. I fjol hade vi ett 80-tal bidrag och i år ökade det till 103 och dessutom ville fler skolor vara med, säger kultursekreterare Hugo Ranerås.

Nu har vinnarna i kommunens graffititävling utsetts. Ester Westerlund är en av två vinnare. Här syns hon tillsammans med kultursekreterare Hugo Ranerås. Foto: David Wreland
Ester Westerlund visar upp sin målning med texten ”Love”. Foto: David Wreland

”Tar det på allvar”
– Det är positivt att intresset växer, och när vi gick igenom alla bidrag såg vi att alla tar det på allvar. Vi har märkt att de som är med tycker att det är roligt och vi ser även att skolorna uppskattar det.
Av de 103 inskickade bidragen har nu två vinnare utsetts. Det handlar om de båda sjundeklassarna Ester Westerlund från Strandskolan och Felicia Bjurström från Magelungen Jönköping. Felicia hade dock inte möjlighet att närvara på torsdagens pressträff.

Måla i storformat
– Det har varit spännande. Jag hade inget mål och inga tankar på att vinna. Graffiti är inte min grej, så jag blev överraskad när jag fick veta att jag hade vunnit, säger Ester och visar upp sin målning med texten ”Love”.
– Jag ville göra det färgglatt och något med kärlek. Jag fick inspiration till detta när vi höll på med bilder.
Om vädret tillåter kommer vinnarna ges möjlighet att göra målningarna i storformat på klätterväggen på Vätterstranden.

JnyttTV. Hör Ester Westerlund berätta mer om vinsten: