Annons

Hanna Eriksson, som representerar Jönköpings Simsällskap, är en av blott sju simmare i den svenska truppen till kortbane-VM som pågår mellan 11 och 16 december.

Sveriges stora simstjärna Sarah Sjöström har valt bort det här mästerskapet och JSS affischnamn Victor Johansson tvingades lämna återbud på grund av en ryggskada.

– Det är tråkigt att några av de största har tackat nej av olika anledningar. Men ganska många andra länder har duktiga simmare med. Eftersom det är ett och ett halvt år till OS vill många ställa upp, så det har ändå ganska hög status, säger Hanna Eriksson.

– Det hade varit kul om alla de bästa varit med, men samtidigt har jag förståelse för Sarahs beslut. Jag förstår dem som vill satsa på världscupen där det finns stora prispengar.

Förberedde sig i Thailand

VM avgörs i kinesiska Hangzhou, och för att komma så väl förberedda som möjligt hölls ett förberedande VM-läger i Thailand under knappt en veckas tid.

Annons

– Vi är här för att acklimatisera oss och vänja oss vid tidsomställningen. Vi tränar ganska lagom, umgås och är ute i solen. Men eftersom det är 30 grader varmt får vi hålla oss inne en del så att inte solen tar för mycket, säger Eriksson på telefon till Jnytt mitt under det pågående lägret.

Hanna Eriksson har varit med på två EM för seniorer, men det här blir det första seniormästerskapet på global nivå. Därför ser hon det som sin största tävling hittills i karriären.

19-åringen ställer upp på två distanser – 400 och 800 meter frisim.

– Jag tror att jag har störst chans på 400 meter, där jag har högre FINA-poäng. Men det blir väldigt svårt att ta sig till final eftersom det inte är några semifinaler. Jag vill hålla den plats som jag ligger på i startlistorna, säger hon.

– Mitt mål är att simma lika bra som jag gjorde på SM och göra en bra tävling. Jag vill ha ett bra resultat och känna att jag har gjort bra simningar. Men jag vill även ta med mig en cool upplevelse och att jag har gjort nya saker. Jag vill lära mig om hur de här tävlingarna fungerar och se och lära inför framtiden.

”Föll mig mest i smaken”

Att det blev en satsning på längre distanser har sina förklaringar.

– Det var det som föll mig mest i smaken, det kändes mest naturligt. Men det är kul att simma kortare sträckor också.

Även Victor Johansson är långdistanssimmare. Är det en slump att ni båda satsar på det?

– Jag tror att vi tävlar ganska långt, mycket och bra – och då blir vi bättre på längre distanser. Att vi kan träna med varandra gör att klubben får bra långdistanssimmare.

Nu står alltså kortbane-VM för dörren. Hanna Erikssons stora karriärmål ligger dock några år framåt i tiden.

– Jag vill komma med till långbane-VM i sommar och det hade varit kul att vara med i OS i Tokyo 2020, annars är det långsiktiga målet OS 2024, säger hon.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app