Annons

På dagen åtta veckor efter att avancemanget till SBL blev klart för Wetterbygden Sparks kan klubben nu presentera lagets första nyförvärv.

Det handlar om 20-åriga Rakel Gyberg, med rötterna i Linköping, men som de två senaste säsongerna har tillhört Norrköping Dolphins i SBL.

Gyberg fick säsongen 2016/17 förstörd av en korsbandsskada och det var först den senaste säsongen som gjorde sig ett namn i SBL med drygt 18 minuters speltid per match. Hon tog en plats i den svenska bruttotruppen i U20-landslaget – med EM-slutspel för 20-åringar i Ungern i potten senare i sommar.

Funnit ersättare till Jern

Rakel Gyberg beskrivs som en oöm, tuff och atletisk spelare med en stor uppsida med tanke på hennes ringa ålder. Det är väl rimligt att tro, att lagledningen med Francisco Pinto i spetsen, här har funnit en ersättare till Frida Jern som aviserat att hon lägger basketskorna på hyllan.

Annons

– Att ersätta all den attityd, all den tuffhet som Frida Jern stod för är inte gjort i en handvändning. I Rakel är vi dock alla övertygande om att vi fått in spelare som kan axla den manteln och som dessutom har framtiden för sig. Vi har följt Rakel noga efter hennes comeback och blivit imponerande av det vi fått se. Det har funnits matcher i SBL som hon har varit fullständigt outstanding och då ska vi ändå ha i åtanke både hennes ålder och hennes fjolår. För Rakel består nu mycket av utmaningen att kunna producera på en hög och konsekvent nivå. Vi är extremt glada över att lyckats övertyga en av landets största talanger på damsidan att komma till oss, säger sportchefen Dennis Aulander i ett pressmeddelande.

"En stor passion"

Så här säger Rakel själv varför hon nu väljer att fortsätta sin karriär dryga 17 mil söderut vid Vätterns södra ände:

– För det första vill jag säga att jag är för evigt tacksam gentemot Norrköping Dolphins och dess organisation för alla möjligheter och allt stöd som jag har fått i det orangea linnet. Norrköping kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta men jag kände att det nu var dags för mig att pröva mina vingar i en ny miljö och i ett nytt sammanhang.

– Jag ser Wetterbygden Basketball som en spännande klubb med en stor passion, det är den tydliga bild jag fått efter mina kontakter med personerna där. Jag ser framförallt fram emot att få tillhöra ett lag som, utifrån det jag sett och hört, har en väldigt fin och bra gruppdynamik. Jag har dessutom haft förmånen att ha “Frasse” som coach i landslaget och jag ser fram emot att få fortsätta utvecklas under hans ledning. Sammantaget känns detta helt rätt då Wetterbygden Sparks från första stund gett mig ett bra och seriöst intryck. Jag ser fram emot att få ansluta till laget i augusti och bidra med det jag kan.