Annons

Efter ett omfattande kval har ett fåtal deltagare tagit sig hela vägen till tävlingarna i Göteborg. Tävlingen, som går under namnet Sverigeponnyn, beskrivs som en populär och traditionell inverkanscup för ponnyryttare.

Från Julia Waltins kval var det två ryttare som kvalade in till semifinalen som avgörs i Göteborg, förutom Waltin även Michaela Lindblad från Grankärrs GR.

– Semifinalen kommer hållas på onsdagen den 6 april. Då är det en domare som bedömer om man går vidare till final och gör man det är den på lördag, det ska bli jättekul, säger Julia Waltin, när Jnytt hälsar på i stallet vid Klämmestorp.

"Mamma hjälper till mycket"

Det läggs flera timmar om dagen i stallet.
Foto: Erik Boström

Vid vårt besök är även Julias mamma på plats, tillsammans lägger de mycket tid på ridningen och hästen Hagaby Victoria.

– Det är verkligen mycket tid, mamma offrar all sin tid. Jag åker hit direkt efter skolan, vi är säkert här tre timmar varje dag.

Annons

– Mamma hjälper till mycket och jag är jätteglad att jag har henne här. Hon red när hon var yngre och nu tränar hon mig, det är kul att vi gör detta tillsammans. Utan henne hade jag inte kommer så långt och det är sjukt mycket arbete som ligger bakom varje framgång. Det är så många timmar vi lagt på att nöta, nöta, nöta och det är väldigt mycket pengar också. Det är jättekul att vi får en bekräftelse på att det vi gjort är något som ger resultat.

För tillfället är det hoppning som gäller för Julia, men hon berättar att hon har lite planer på att börja även med dressyr till våren. Det är uppenbart att hon trivs både i stallet och med sin häst.

– Hon är jättefin, helt underbar och har varit det ända sedan starten. Hon är ett sto och humöret är upp och ner hela tiden, så man får känna in sig hennes mode. Är hon pigg får man rida på det sättet. Ibland är hon jättelat och då får man göra på ett annat sätt, vi har fått ett väldigt starkt band och offrar allt för varandra, säger hon till Jnytt.

Vad är roligast med att lägga så mycket tid här uppe?

– Utan min ponny hade det inte varit lika roligt, det är för henne jag åker upp. Vissa dagar vill man ligga kvar i sängen, men så fort jag kommer hit ångrar jag mig inte alls. Det är härligt att vara här även när det är jättekallt och det blir ännu bättre när hon står och buffar på en, säger Julia, som också medger att de långa dagarna innebär att läxböckerna får följa med till stallet.

– Det är lite svårt med skolan ibland, jag går i åttan och det är mycket i skolan nu. Mamma försöker hjälpa mig med att mocka innan jag kommer upp och rider vissa dagar. Sen får jag göra läxorna här uppe ibland också.

Delar arena med storstjärnorna

I tävlingen kommer Julia Waltin dela arena med bland andra Peder Fredricson.
Foto: Erik Boström

Förra året var Julia Waltin med en kompis på Scandinavian Horse Show och fick då se hur det går till bakom kulisserna. Nu får hon uppleva det en gång till, något hon beskriver som en ära. Och det är klart, att få tävla själv smäller högre.

– Ja, det har varit en dröm sedan jag var liten att få rida där. Det är jättekul att vi får rida på samma arena som Peder Fredricson och Stephanie Holmén och de andra stora ryttarna, det är jättekul.

– Förra året stod jag vid min kompis när de stod och trimmade sina hästar innan tävlingsdagen. Det var jättecoolt och jag stod bara och tittade, det var en himla skön känsla att se dem och hur de är på riktigt.

Och nu får Julia Waltin dela arena med dem?

– Ja, precis. Jag såg upp till dem, och nu kommer det kanske tittas på mig. Jag blir en av dem.


Foto: Erik Boström