Annons

Till dansskolan MixDancers Academy kommer tjejer från hela Jönköping för att lära sig allt från hiphop och dancehall till afrodans och breakdance. Bakom initiativet står Sibel Akdogan en självlärd dansare som växte upp i Råslätt. På egen hand har 24-åringen byggt upp en verksamhet präglad av gemenskap, glädje och dans för unga tjejer i området.
 Nu kan Sibel få priset som Årets eldsjäl som delas ut av Folkspel.

Fakta: 
Sibel Akdogan

Ålder: 24.

Familj: Mamma, pappa och tre syskon.

Bor: Råslätt utanför Jönköping.

Gör: Startade ..

Fakta: 
Sibel Akdogan

Ålder: 24.

Familj: Mamma, pappa och tre syskon.

Bor: Råslätt utanför Jönköping.

Gör: Startade dansskolan MixDancers Academy som 12-åring, där hon lägger cirka 10 timmar i veckan på att lära eleverna dansa streetdance, dancehall, house, afrodans och breakdance.

Redan som 12-åring tränade Sibel Akdogan sina kompisar i dans. Men hon trodde aldrig att MixDancers skulle bli en så stor verksamhet som den är i dag.


— Det började mer som en kul grej. Jag tränade min syster och hennes kompisar en gång i veckan, och efter hand fick vi förfrågningar om att göra uppvisningar, och fler och fler ville vara med. Från början var vi en grupp på 10 personer i dag är vi nästan 100 dansare, berättar Sibel Akdogan i ett pressmeddelande.

Annons

Till dansskolan är alla välkomna, oavsett förmåga. Eleverna är 6-17 år och enligt Sibel är de som en enda stor familj.

— För mig är det viktigt att skapa en bra relation med dansarna och jag vill att de ska känna sig sedda. Jag ser dem som mina småsyskon, säger hon och skrattar.

MixDancers Academy drivs i regi av barn- och ungdomsorganisationen Unga Örnar som har hjälpt Sibel Akdogan med lokal sedan dag ett.

— Dans är en viktig verksamhet för Unga Örnar. Att dansa är kreativt och utvecklande. Dessutom får de här tjejerna möjlighet att visa vad de lärt sig, vilket stärker deras självförtroende. Sibel är också en fantastisk förebild, säger Annika Nordin, Unga Örnar.

Vad gör dig till en uppskattad ledare?


Jag tror att många av de här barnen och ungdomarna kan känna igen sig i mig och min bakgrund. Jag är född och uppvuxen här och har lyckats skapa en uppskattad verksamhet kring något jag älskar. Jag hoppas att de kan inspireras av att jag är väldigt driven, samtidigt som jag bryr mig om var och en, säger Sibel.