Annons

Det var i november förra året som en 43-årig man knivhögg sin 30-åriga hustru till döds framför parets två gemensamma barn i Bottnaryd. I april dömde Jönköpings tingsrätt mannen till 18 års fängelse för mord och utvisning efter avtjänat straff. 43-åringen dömdes också för sex fall av misshandel mot barnen.

Rädd för repressalier

Mannen överklagade domen till Göta hovrätt, men det blev en kort förhandling då 43-åringen hade återkallat flera av punkterna i sitt överklagande. Det var bara frågan om utvisning som togs upp eftersom mannen inte vill bli utvisad till Eritrea av rädsla för repressalier. Åklagaren Frida Noldin höll emellertid fast vid att det är rätt att utvisa mannen.

Annons

- Han kommer sitta i fängelse i många år och vi vet inte hur situationen ser ut i Eritrea då. Det får prövas i samband med ett frisläppande, sade hon till SVT Nyheter Jönköping.

Fastställde utvisning

I dag fastställde hovrätten straffet om utvisning efter avtjänat straff för 43-åringen. Beslutet kan komma att prövas längre fram när mannen friges från sitt fängelsestraff, då hinder mot att tvångsvis verkställa utvisningar kan förekomma.

"När en fråga om utvisning prövas ska hänsyn tas till om utlänningen inte kan sändas till ett visst land eller om det annars finns särskilda hinder mot att beslutet verkställs", skriver hovrätten i domen och hänvisar till Migrationsverket som uppger att det just nu råder ett generellt hinder mot att tvångsvis verkställa utvisningar till Eritrea.