Säsongen tog slut tidigt för HV71 i och med att man förlorade mot Linköping i play in med 2–0 i matcher.

HV71 hade som mål att komma topp fyra i grundserien, gå vidare till semifinal i slutspelet och ta sig vidare i CHL, man misslyckades med samtliga mål. Ett fiasko enligt många.

– Vi jobbar väl inte med den typen av termer men vi hade uppsatta mål som vi inte nådde upp till. När vi inte når målen är det ett misslyckande. Hur man benämner det är olika, misslyckade räcker gott för oss. Men jag blir inte stött över att du kallar det det fiasko. Det är definitivt ett misslyckande, säger sportchefen Johan Hult där han sitter på sitt kontor i Kinnarps Arena.

Det har gått en månad sedan HV71:s säsong var över. Sportchef, spelare och ledare har haft flertal möten och samtal, både i grupp och enskilt.

Annons

Vad har ni kommit fram till, varför gick det som det gjorde?

– Det finns flera orsaker som man kan trycka på. En sak som kännetecknar säsongen är ojämnhet. Både från match till match och under matcher. Där handlar det om att hitta en trygghet i vårt spel. När vi tittar tillbaka, ja vi bytt mycket folk och vi har fått justera en hel del under säsongen. Vi hade behövt gnugga ännu mer grunder i augusti och september för att hitta mer trygghet. Vi måste verkligen backa bandet och vara otroligt noggranna och hitta den tryggheten i vårt spel.

Blev det lite slarvigt efter guldet?

– Nej, det vill jag inte uppleva det som däremot kan jag uppfatta att vi trodde att vi kunde starta på en lite högre nivå. När vi faktiskt kanske hade behövt backa bandet ytterligare lite för att hitta exakt den här tryggheten. Tittar vi mer var det en otroligt tajt serie och då blir special teams avgörande. Vi har ett powerplay som var nia i ligan, något bättre än förra året, men fortfarande nia i ligan. Vi har ett boxplay som är näst sämst i ligan. Tar man då BP och dessutom adderar att vi tog 47 fler tvåminutare så är inte det en bra kombination. Kommer vi upp på average i ligan så kan jag säga att vi hade haft mellan sex och tio poäng och varit topp 4. Vårt mål är inte att bli average i ligan, vi vill vara i toppen, säger Hult.

"Är inte optimalt"

Ni skulle börjat på lägre nivå, svagt boxplay och halvdant powerplay. Har ni förtroende för ledarstaben?

– Definitivt.

För det är nånstans där det fallerar?

– Absolut. Ja, det är det. Det är mitt jobb att se till att ledarstaben startar på rätt nivå. Som sportchef är man ytterst ansvarig för det sportsliga när det gäller a-laget. Jag har fullt förtroende för coacherna.

Apropå självrannsakan. Finns det något du hade kunnat göra annorlunda?

– Ja, det är klart att det gör. Det handlar om allt, att maximera rekryteringar. Man blir självkritisk. Hade jag kunnat ligga ännu närmare coacherna och stötta dem? Hade jag kunnat vara ännu mer relationsbyggande. En sak som jag kommer värdera är att plocka in spelare i en grundtrupp som kommer in sent, det är inte optimalt. Inte för gruppen, inte för spelaren. Framför allt inte om det är en tilltänkt spetsspelare som ska in. Jag kommer värdera det högt att ha hela truppen på plats när vi går på is i augusti. Det har inget med Bill Sweatt just att göra, men det är lättare att addera truppen som till exempel med Stefan Elliott. Grundtruppen kommer vi definitivt ha från start, det är något jag kan ta med mig från det här året, säger Hult som själv har suttit i utvärderingsmöten med klubbdirektör Agne Bengtsson.

Har klubben förtroende för dig?

– Det är en fråga du ska ställa till Agne, men vad jag har fått från honom så absolut. Kommer man till insikt kan man göra något åt det och ta lärdom av. Vi kommer att lära oss mycket.

Vad kommer ni lära er?

– I bland när det blir så här säger man att man ska vända på varje sten. Det kommer vi inte att göra. Vi stakade ut en linje för något år sedan och vi håller fast vid den linjen, vi får aldrig glömma var vi startade. Sen måste vi inse att vissa saker måste vi bli bättre på och jobba mer på, säger Johan Hult och nämner till bland annat spel i numerära överläge och underläge.


Foto: Peter Wilsson

Kritik mot Sweatt

Efter säsongens sista förlust stod Martin Thörnberg, lagkapten i HV71, rakryggat och pratade om misslyckandet.

– Enormt bra. Martin är en klok kille. Det var som han sa, vi nådde inte upp till de målsättningar vi hade.

Efter sista matchen mot Linköping meddelade Bill Sweatt att karriären med största sannolikhet är över för hans del.

– Jag har inte roligt längre. Jag tjänar en hel del pengar, men jag har ingen lust att göra det om jag är olycklig, sa Sweatt bland annat till Jnytt efter uttåget.

Nu berättar Johan Hult om kritiken som har riktats mot Sweatt i och med det uttalandet.

– Vi har pratat med Bill efter det här. Bill har även han haft möten med spelargruppen och bett om ursäkt. Hans förklaring till det är att det han ville få fram var att han hade funderat på sin karriär och att han vill sluta innan han tappar motivationen, inte att han har tappat motivationen. Han menar att det har blivit ett fel i översättningen.

– Vi har haft våra rejäla samtal med Bill där vi har framfört vad vi tyckte om den intervjun, och han har framfört sin sida, säger Hult som inte vill gå in på vad han har sagt till forwarden.

– Det är självklart långt ifrån okej att uttrycka sig på det sättet. Vi var tydliga med vad vi tyckte och tänkte.

Sparade sig bort från guldet?

Inför det att transferfönstret stängde ville HV71 addera truppen med en toppback. Det blev i stället Fredrik Styrman som hämtades in på ett korttidskontrakt.

Hult förklarar här kursändringen som blev från toppback till att man valde att plocka in en breddback likt Styrman.

– När vi närmade oss transferfönstret hade vi tappat tre backar, vi visste att Reese inte kunde spela liksom Ytterell och Berglund. Vi hade fyllt på med Stefan Elliott och Marc Zanetti under året och Tom Hedberg var tillbakakallad. I fösta läget var vår ambition att hitta en topp tre back. Men vi upptäckte att det fanns ingen sådan. Vi hade Pilut, Elliott och Jaakola, då skulle vi ha in en som tar dem, vi ansåg inte att det fanns på marknaden. Och de som fanns på marknaden som vissa andra lag plockade upp var extremt dyra.

- Att spara fanns inga tankar på, men samtidigt att utan att säkerställa att den här backen kommer hjälpa oss och lägga en tredjedel av juniorernas budget på det tycker inte att vi går hand i hand. Föreningen måste vara lite större än så, då valde vi att försöka hitta en breddback vilket Fredrik Styrman var.

- Jag förstår fansen som blev förbannade, vi försöker jobba med en transparens och diskutera våra tankar. Jag vet att vi pratade om att vi ville ta in en topp tre back så blev det Fredrik Styrman utan att vi hade kommunicerat att vi ändrat kurs, då är det klart att man reagerar och det är en del av engagemanget. Jag köper frustrationen, säger Johan Hult.