Annons

Annons

Den smarta mobilen är snart ett år och måste bytas ut. Och varför nöja sig med att bara ha en studsmatta på gatan där barnen kan hoppa när alla familjer kan ha varsin gigantisk utanför sitt hus? Våra politiker vill ha tillväxt och att handla blir lika med att leva. Vår tids konsumtionshets och vad den leder (eller inte leder till) är temat i showen ÄGD - Vad kostar ett rikare liv? som sätts upp av Fredrik Lindström och Henrik Schyffert i Kinnarps Arena den 15 november. Showen kan ses som en fortsättning till Ljust & Fräscht som drev med vår inredningshets och kamp för att få det perfekta hemmet.

Kan man köpa sig lycklig?
– Vi är inne och nosar på lite samma sak. Först var det "kan man bo sig lycklig" och nu kör vi på "kan man köpa sig lycklig?", säger Henrik Schyffert till Jnytt.
– Den tredje showen kanske kommer handla om "kan man bli lycklig över huvud taget", säger Fredrik Lindström och skrattar.

Våga prata om det!
– ÄGD handlar mer generellt om konsumtion och om tillväxt och hur ekonomi fungerar, säger Fredrik Lindström som tillsammans med Henrik Schyffert vill bjuda på sig själva, göra humor på sin egen otillräcklighet i och shoppinglustar. Och förmedla ett budskap.
– Vi kan skoja, det är vårt jobb. Vi kan få folk att skratta åt de här sakerna och inte bara förknippa det med dåligt samvete och skuld. Då kanske det är lättare att börja diskutera saker i sitt eget beteende och det blir inte lika laddat.

Marknaden istället för Gud
Lindström och Schyffert kommenterar även att de befinner sig i Jönköping som ju också är känt som Smålands Jerusalem.
– Mänskligheten har bytt Gud mot marknaden. Vi tror inte på Gud längre och en osynlig gubbe på ett moln men man tror på osynlig marknad i ett I-Cloud, det är helt okej, säger Schyffert.
– Vi tror på det man får mest tillbaka av. För 500 år sedan var det Gud som såg till att skörden gick rätt och att barnen överlevde. Då gjorde kristendomen vinst på Gud. Men nu vill man ha en Weber-grill, en självgående gräsklippare och en studsmatta och då är kyrkan jävligt dålig på att leverera det. Och då söker man någon som kan ge en det och det är marknaden som kan det, säger Schyffert.
– Man kan säga att ekonomismen och marknaden är det närmaste man kommer en religion idag. Det är ett led i den religionen som även innehåller demokrati, självförverkligande och individualism, konstaterar Lindström.