Annons

Fackeltåget startade på Hovrättstorget och avslutades i Rådhusparken med tal och musik. Jonathan Jansson Åkerberg från nätverket ”Tillsammans för Jönköping” inledningstalade och hyllade den starka kraften som uppstår när många engagerar sig tillsammans för att påverka orättvisor i samhället.

Höll tal

Vid ankomsten till Rådhusparken höll Fredrika Lindström från rörelsen #vistårinteut ett tal där hon lyfte barnkonventionen och redogjorde för ett antal artiklar som Sverige bryter mot i asylprocessen för barn och unga. Hon konstaterade samtidigt att det finns många engagerade svenskar som står upp för den humanitära kraften i samhället och lovade de unga att ”vi går bakom er och fångar er de gånger ni faller, vi går framför er och visar vägen och vi går hela tiden bredvid er som stöd”.

Annons

Därefter talade Alireza Husseini om upplevelsen av att vara ung asylsökande och allas rätt att söka asyl. Shahab Ahmadi spelade gitarr och sjöng en sång på persiska om fred och frihet, vilket upplevdes som en vacker avslutning på samlingen.

Hundratals deltog i fackeltåget.
Foto: Fredrika Lindström/läsarbild

Manifestationen satte särskilt fokus på barn och unga på flykt och de ensamkommande ungdomarnas situation i Sverige.
Foto: Fredrika Lindström/läsarbild

Både budskap och facklor värmde och spred ljus i den kyliga vinterskymningen.
Foto: Fredrika Lindström/läsarbild

På söndagseftermiddagen samlades ett hundratal personer för att uppmärksamma den internationella dagen för mänskliga rättigheter med ett fackeltåg genom centrala Jönköping.
Foto: Fredrika Lindström/läsarbild

Fackeltåget startade på Hovrättstorget och avslutades i Rådhusparken med tal och musik.
Foto: Fredrika Lindström/läsarbild