Annons

Semestern är bara några veckor bort, och precis som under tidigare år saknas det fortfarande sjuksköterskor på hundratals arbetspass vid de tre sjukhusen i Region Jönköpings län.

– Det är alltid en svårighet att bemanna upp inför sommaren. I år är det svårare än tidigare år i och med att det är svårt att bemanna upp vissa av våra verksamheter i det dagliga, och det blir inte lättare när medarbetarna ska ha semester, säger Eva-Lotta Lager, avdelningsordförande vid Vårdförbundet i Jönköping.

– Det råder en generell brist på våra yrkesgrupper i landet, genom pensionsavgångar, så det är inget speciellt för Jönköping. Många kommuner har svårt att få ihop sommarsituationen, och det påverkar både öppen- och primärvården och den kommunala hälso- och sjukvården. Det finns inte mer bemanning där heller.

”Bara kortsiktig lösning”

Annons

Regionen har gått ut med ett erbjudande om 10 000 kronor extra i lön per vecka till ordinarie personal som går in och jobbar trots att de har semester. Dessutom erbjuds mellan 1 000 och 1 500 kronor plus övertidsersättning till dem som arbetar extra pass. Det är en lösning som Vårdförbundet inte är speciellt förtjust i, enligt Eva-Lotta Lager.

– Om vår personal jobbar extra i sommar och inte får sin återhämtning blir det svårare med bemanningen till hösten. Ersättningar för att skjuta på semestern är inte en lösning, utan det är bara en kortsiktig lösning. Vi vill att våra medlemmar ska få sin semester och återhämtning, säger hon.

Är patientsäkerheten hotad?

– Ja, om bemanningen inte är tillräcklig kan det påverka. Men det handlar framför allt om att våra medlemmars arbetsmiljö inte är bra.

Rekrytering pågår

Hur ska man undvika att hamna i sådana här situationer?

– Som vi ser det är det långsiktighet i lönesättningen, att man värderar våra yrkesgrupper högre så att fler utbildar sig, väljer det här yrket och stannar kvar. Det handlar om lön och villkor.

Jnytt har utan framgång sökt regionens personaldirektör Anders Liif. Till SVT Nyheter Jönköping säger han att det är svårt att ha full överblick över sjuksköterskebristen och hur många arbetspass som saknar personal. Han uppger vidare att planering och rekrytering pågår och att mycket kan hända den närmaste månaden.

Du har väl inte missat att ladda ner Jnytts nya app?