HV-forwarden Fanny Rask har varit given i det svenska landslaget under Leif Boorks tid som förbundskapten, och hon fanns precis som väntat med i truppen till Pyeongchang. För några veckor sedan passerade Rask hundra landskamper i dressen och nu blir det ytterligare några i februari.

- Stark skridskoåkare, vältränad med både offensiva och defensiva kvaliteter. Spelar fantastiskt uppoffrande och är nog den som täcker flest skott i laget, motiverade Leif Boork uttagningen.

Fanny Rask har varit med vid ett olympiskt spel tidigare. Och ända sedan det tog slut har hennes sikte varit inne på turneringen i Pyeongchang, nu står det klart att Rask får följa med även dit.

- Det känns jättebra, det är fantastiskt roligt att jobbet man lagt ner för att ta sig dit ger utdelning. Detta är det största man kan vara med om, säger Rask till Jnytt.

Annons

Det är det största?

- Ja, det är speciellt att vara på plats med alla andra idrottare. Det är en speciell upplevelse som man bara har chans till vart fjärde år, säger Rask som inte har full koll på vad den sydkoreanska staden har att erbjuda.

- Jag vet inte jättemycket. Vi var där en sväng på slutet av sommaren. Det ska bli spännande att komma dit. Sen blir det inhägnat lite mer under OS.

"Drömmer om medalj på OS"

OS-turneringen för damer har två grupper, A och B. I grupp A spelar de fyra högst rankade lagen. Kanada, USA, Finland och Ryssland. Ettan och tvåan går direkt till semifinal, och tvåan och trean spelar kvartsfinal. Grupp B består av Sverige, Schweiz, Japan och Sydkorea, ettan och tvåan i gruppen spelar kvartsfinal mot lagen från grupp A.

- Vi försöker ta en match i taget. Samtidigt drömmer man om att vinna en medalj på OS, men vi tar en match i taget och så får vi se hur långt det leder. Det känns bra med truppen som den är och vi har blivit tighta efter att ha hängt ihop under en längre tid, vi har haft chansen att bli samspelta, säger Rask och fortsätter:

- Det är viktigt att vi är samspelta, vi ska ändå ställa upp i ett stort mästerskap och då gäller det att lita på varandra. Det är en lagsport där alla ska göra sitt jobb och ha tillit till varandra.

Ytterligare HV-bekanting med i truppen

Även den före detta HV-spelaren och Bankerydsbördiga Sara Hjalmarsson, nu i AIK, finns med i truppen.

- En tjej som går framåt för varje turnering nästan. En rätt lång och skridskostark spelare med ett väldigt bra skott. Hon är offensiv och har hela tiden en stor närvaro på isen, resonerade Boork.

Sverige möter Sydkorea den 4 februari och Ryssland den 6 februari i förberedelsematcher inför turneringen. Den 10 februari möter damkronorna Japan i första OS-matchen.

HV71:s tre finskor, Rosa Lindstedt, Sanni Hakala och Riikka Välilä, väntas ta ut i den finska truppen men den har ännu inte offentliggjorts. Det är också troligt att Sabrina Zollinger får spela OS med Schweiz.

Målvakter: Sara Grahn, Brynäs

Minatsu Murase, AIK

Sarah Berglind, Modo

Backar: E..

Målvakter: Sara Grahn, Brynäs

Minatsu Murase, AIK

Sarah Berglind, Modo

Backar: Emmy Alasalmi, AIK

Emilia Ramboldt, Linköping

Johanna Fällmanm Luleå

Johanna Olofsson, Modo

Annie Svedin, Modo

Maja Nylén-Persson, Leksand

Elin Lundberg, Leksand

Forwards: Sara Hjalmarsson, AIK

Sabina Küller, AIK

Lisa Johansson, AIK

Pernilla Winberg, Linköping

Anna Borgqvist, Brynäs

Maria Lindh, Djurgården

Fanny Rask, HV71

Erica Johansson Udén, Brynäs

Rebecca Stenberg, Luleå

Erika Grahm, Modo

Hanna Olsson, Djurgården

Emma Nordin, Luleå

Olivia Carlsson, Modo

Fanny Rask är uttagen i den svenska OS-truppen.
Foto: Peter Gustafsson