Matchbilden var densamma under stora delar av tiden. HV71 var spelförande och skapade en lång rad målchanser. Färjestad försvarade sig bra, hade en stabilt spelande målvakt i Lars Haugen och satsade på att ställa om snabbt.

Värmlänningarna en drömstart på matchen och gjorde 1-0 tidigt i första perioden. HV71 kvitterade genom Filip Sandberg i slutet av samma period, och 1-1 skulle stå sig länge.

Enligt David Ullström hann det aldrig blir frustrerat i HV71:s lag.

– Vi malde på i 60 minuter, och det gör att man inte blir orolig. Det som är signifikativt är att vi inte blir stressade utan skapar nya chanser, säger han.

Slumpartat sätt

Först när matchuret stod på 16.48 i tredje perioden kom det mycket viktiga 2-1-målet. Efter en lång rad missade chanser gjorde laget mål på ett slumpartat sätt.

David Ullström tog hand om pucken vid ena stolpen och lade pucken i mål ur nästan ingen vinkel alls.

– Det var skönt, det är de målen som är skönast. Jag gick på egen retur och blev chockad att den gick in, säger Ullström, som fick nästan hela Kinnarps Arena att explodera av glädje.

– Man hör inte så mycket. Det var tre minuter kvar och fullt fokus på att försvara sig och ställa om snabbt. Det svänger snabbt, så det var skönt att den gick in.

”Lika bra att passa”

HV71 höll undan och vann matchen med 3-1 sedan Simon Önerud satt den berömda spiken i kistan med ett mål i tom kasse, framspelad av David Ullström.

– Simon är så bra avslutare och gillar att göra mål, så det var lika bra att passa, säger Ullström och ler brett.

HV71 fick därmed bästa möjliga start på kvartsfinalserien, men det satt hårt åt och många tror att det här blir en jämn och lång matchserie.

– Det är skönt så klart eftersom vi ville starta på vinnarspåret, säger Ullström, som menar att hans lag fortsatte på den inslagna vägen.

– Det ändrar inte så mycket för att det är slutspel. Vi håller oss till det vi har pratat om hela säsongen och maler på.

Känns bättre och bättre

Ullström, som spelade i samma kedja som Martin Thörnberg och Simon Önerud, tycker att det känns bättre och bättre för egen del.

– Det kommer mer och mer. Vi är tre avslutare i samma kedja, så det gäller att blanda mellan att passa och skjuta själv. Med två sådana skyttar bredvid sig vill man gärna fördela puckarna, säger 27-åringen, som gjorde sin första slutspelsmatch med HV71 sedan 2010.

– Det är klart att det är roligt och speciellt att spela slutspel här hemma. Jag är uppväxt här och det är inte jättemånga år sedan jag själv stod i klacken. Det var riktigt bra drag och det är bland det bästa. Jag fick gåshud när jag kom ut på isen, och de här tajta matcherna är extra roliga.

Matchserien går vidare i Löfbergs Arena på måndag kväll.

– Det är alltid tufft att åka upp till Karlstad, men det är bara att köra på på samma sätt och fortsätta gnugga ner dem. De är starka defensivt och det kommer inte att rinna iväg. Förhoppningsvis kommer vi att snäppa upp vårt powerplay, säger David Ullström.

JnyttTV. Intervju med Filip Sandberg och presskonferens med båda lagens tränare.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Spelarna som var bäst i HV71

Jnytt-ligan

Tre poäng: David Ullström

Gjorde 2-1-målet som blev matchavgörande och s..

Spelarna som var bäst i HV71

Jnytt-ligan

Tre poäng: David Ullström

Gjorde 2-1-målet som blev matchavgörande och spelade fram Simon Önerud till 3-1. Ullström blev hjälte i sin första slutspelsmatch för HV71 sedan 2010.

Två poäng: Filip Sandberg

Blev målskytt när han kvitterade till 1-1, fint framspelad av Mattias Tedenby. Var delaktig i mycket av spelet, framför allt under de två första perioderna.

En poäng: Linus Söderström

Får ta på sig Färjestads mål, men därefter gick Söderström att känna igen. Lika stabil som vanligt.