Annons

På torsdagen arrangerades den hittills största UF-mässan i Jönköpings län på Elmia. 260 företag och närmare 1 000 gymnasieelever från hela länet visade upp sina företag. Mässan beskrivs som höjdpunkten på ett arbete som sträckt sig över läsåret 2018/19.

Theodor Curmark, William Fransson och Max Thorwalls, som går på Sandagymnasiet, spelar alla ishockey, och då föll det sig naturligt att deras projekt skulle ha anknytning till sporten. De kom tillsammans fram till att skriva boken "Köksvägen", där spelarna och ledarna i HV71:s SHL-lag har lämnat ut sina favoritrecept. Företaget fick namnet HockeyFood UF.

"Intresserade av mat"

– Vi spånade på idéer och fick höra att vi skulle utnyttja våra kontakter. Dessutom är vi alla intresserade av mat. Sedan kom vi på idén att göra en kokbok med HV-spelarna. Vi ställde frågor via mejl och fick svar snabbt, de kom med utförliga recept, konstaterar Curmark.

Annons

– Därefter har vi lagat rätterna, och det har varit det roligaste. Vi har lärt oss att laga mat på ett nytt sätt. Min egen favorit är salsicciagryta som Didrik Strömberg gärna äter.

I slutet av november var trion klar med boken, som har tryckts i drygt 1 500 exemplar.

– Vi har sålt 1 350 böcker fram till nu och vi räknar med att sälja alla. En stor del av försäljningstiden är kvar, säger William Fransson.

Viktiga insikter

Att få prova på livet som företagare har gett viktiga insikter.

– Det har varit fantastiskt roligt, vi har lärt oss extremt mycket. Vi har stött på en del hinder längs vägen men vi har haft en ömsesidig samarbetsvilja och kommit överens. Det har funnits en samsyn, säger Max Thorwalls.

– Vi känner varandra sedan innan och vi har haft väldigt roligt tillsammans. Det ger en boost, tillägger William Fransson.

Förutom att visa upp och sälja sina produkter fanns det på UF-mässan möjlighet för ungdomarna att tävla i 13 kategorier, bland annat som Årets UF-företag och Årets säljare.

– I dag handlar det om att visa upp sig från sin bästa sida, skaffa erfarenheter, kontakter – men även att sälja boken. Det är det här vi har jobbat efter hela året, och det är en fantastiskt trevlig dag, säger Theodor Curmark.

Under kvällen kom beskedet att HockeyFood UF utsetts till årets UF-företag.

”Med grund i inre drivkrafter, intressen och nyttjande av egna nätverk, har de gått utanför sin comfortzon. De använder sig av kundernas intresse för att skapa någonting unikt. Genom tydliga mål, värdeskapande och nationell och internationell skalbarhet har de fyllt verksamheten med liv. Via historiskt resultat leder de tabelligan och gömmer sig inte bakom masken utan glider mot nya mål”, lyder motiveringen.

Max Thorwalls, Theodor Curmark och William Fransson skrev kokboken ”Köksvägen” med HV71-spelarnas favoritrecept.
Foto: Peter Gustafsson


Foto: Pressbild