På torsdagskvällen meddelade Toronto Maple Leafs att de har skrivit ett tvåårigt ”entry-level”-avtal med Pierre Engvall. Därmed lämnar han HV71 ett år innan det gällande kontraktet löper ut.

"Pierre Engvall lämnar HV71 för spel i NHL, meddelar sportchefen Johan Hult. Tack för allt och lycka till Pierre!", skriver HV71 på sitt officiella Twitterkonto.

– Det är jättekul för Pierre, i grund och botten gläds vi med honom. Men återigen är det lite surt för oss att vi fick nyttja honom så lite eftersom han avslutade säsongen på ett fantastiskt fint sätt, säger Johan Hult.

Kom tillbaka starkt

Det här beskedet kom inte oväntat för sportchefen.

– Nej, det gör det inte. Vi fick ganska tidigt indikationer på att de skulle skriva med Pierre. Sedan var frågan om de skulle ta över honom nu. Men med tanke på hur framgångsrik han har varit har det blivit allt mer klart att det skulle bli så här, säger Hult, som ser det som uteslutet att Engvall lånas ut till HV71 kommande säsong.

Annons

– Vi räknar inte med det. Eftersom han passerar 22-strecket inom kort kan de nyttja honom i AHL.

Den 21-årige forwarden anslöt till HV71 från Mora inför den senaste säsongen. Nyförvärvet fick en tuff start på säsongen och var borta i två månader på grund av en nyckelbensskada. Men Ljungbysonen kom tillbaka start, visade prov på bra skridskoåkning och stod för åtta mål och 13 målgivande framspelningar på 33 matcher.

”Värdera in detta”

Efter att HV71 slogs ut ur SM-slutspelet valde Engvall att prova lyckan på andra sidan Atlanten och spela med Toronto Marlies i AHL. Även där har den skridskostarke spelaren varit framgångsrik. Engvall står noterad för sju mål och åtta assist på 18 grundserie- och slutspelsmatcher. Med start i helgen väntar semifinalspel mot Lehigh Valley Phantoms för Engvall och lagkamraterna i Toronto Marlies.

För Johan Hult betyder detta att han får ge sig ut på forwardsjakt, utöver de två backar som ska värvas.

– Det är klart att vi får värdera in detta. Vi ligger lite längre fram på forwards- än på backsidan, men jag tror absolut att det kan komma öppningar. Vi skulle vilja ha in någon skridskostark kille som är stark på pucken och som ofta kommer till avslut. Men den typen av spelare växer inte på träd och vi är inte ensamma om att söka efter sådana spelare, säger han.

Ytterligare två svenska spelare, backen Jesper Lindgren och forwarden Pär Lindholm, har skrivit kontrakt med Toronto.

SHL