Namn: Sebastian Wännström.

Ålder: 26.

Bor: Har precis flyttat in i lägenhet i Jön..

Namn: Sebastian Wännström.

Ålder: 26.

Bor: Har precis flyttat in i lägenhet i Jönköping.

Familj: Mamma, pappa, syster, flickvän.

Klubbar i karriären: IK Huge, Brynäs IF, Peoria Rivermen, Evansville Icemen, Chicago Wolves, Kalamazoo Wings, Rögle BK, HV71.

Position: Forward.

Intressen: Spela golf, vara ute på sjön.

Aktuell: Ett av HV71:s nyförvärv inför nästa säsong.

Annons

En hjärnskakning satte stopp för spel under stora delar av den senaste säsongen. Nu gör Sebastain Wännström en nystart i HV71.
Foto: Peter Gustafsson

"När en klubb som HV71 hör av sig lockar det väldigt mycket", säger Sebastian Wännström.
Foto: Peter Gustafsson

Sebastian Wännström har en omtumlande säsong bakom sig. Det började dock minst sagt bra. 26-åringen stod för nio mål och lika många målgivande framspelningar på 18 SHL-matcher med Rögle, och han belönades med en plats i Tre Kronors trupp till Karjala Tournament.

Men sedan satte sviter av en hjärnskakning stopp för mer spel under säsongen.

– Jag brukar försöka lägga varje säsong bakom mig oavsett om det har gått bra eller dåligt. Det gick bra till en början, allting flöt på. Men sedan var det inte så roligt. Just nu fokuserar jag på det positiva, jag är glad att vara tillbaka, säger han.

– Jag känner ingenting nu, och det är skönt. Jag hade hoppats att förra säsongen skulle bli bättre efter den start jag hade. Att få spela med Tre Kronor var en upplevelse, och det är något jag jättegärna vill göra igen.

”Kändes rätt från början”

Wännström bestämde sig för att lämna Rögle efter två säsonger i Ängelholmsklubben. Redan under SM-slutspelet kom det uppgifter om att han var klar för HV71, och i maj bekräftades övergången.

– På något sätt kändes det rätt från början. När en klubb som HV71 hör av sig lockar det väldigt mycket. Jag har bara hört gott om HV71 som klubb. Det har inte varit det lättaste att komma till Kinnarps Arena som motståndarlag, det är alltid bra tryck på läktarna.

Övervägde du andra alternativ?

– Det fanns lite alternativ, och jag kollade på de flesta. Jag gick på magkänslan och vad som kändes bäst.

HV71 spelade den senaste säsongen en fartfylld hockey med mycket puckinnehav. Det blev en framgångsfaktor – och det är något som tilltalar Wännström.

– Jag tror att det kan passa mig ganska bra. HV71 spelar en rolig hockey, och det är ett sätt som jag själv vill spela på. Att äga puck är aldrig en nackdel, det är både roligare och ger större chans att vinna matcherna.

Sex år i Brynäs

Att valet föll på HV71 är definitivt inget han ångrar.

– Det märks att jag har kommit in i en trygg grupp, det är egentligen bara att rätta sig i ledet och köra på. Även om det blir ett nytt lag i år och varje lag är unikt känns det på något sätt att en stor kärna är kvar. Det gör det lättare för oss nya att komma in i det.

Vad hoppas du tillföra?

– Jag gillar att åka mycket skridskor och vara jobbig i anfallszonen. Jag försöker att vara ett hot hela tiden och jag vill vara en allround spelare som tar ansvar.

Vilken typ är du i omklädningsrummet?

– Jag är inte den som pratar mest, men jag pratar mycket. Det är kul att vara runt grabbarna där, det är ofta skönt snack. Under matcherna kan det bli att man taggar till, men jag håller ofta en ganska normal nivå.

Sebastian Wännström inledde ishockeykarriären i IK Huge och spelade i Brynäs i sex år innan han bestämde sig för att prova lyckan på andra sidan Atlanten.

Gävlesonen, som draftades som nummer 44 av St. Louis Blues, lyckades aldrig slå sig in i NHL-laget utan fick nöja sig med spel i AHL och ECHL.

”Ingenting att klaga på”

– Det är klart att jag ville haft en match, och helst flera. Jag ångrar inte tiden där, det var tre lärorika år. Jag fick lära mig mycket både på och utanför isen, och det har gjort mig starkare. Jag kan absolut tänka mig att åka över igen, jag hade roligt där borta. Drömmen finns kvar, det är viktigt att ha drivet att vilja framåt. Man jag lägger inte mycket fokus på det, det handlar om att göra bra ifrån sig och ta det som dyker upp. Jag lever i nuet och brukar inte kolla för långt framåt. Nu är mitt mål att vinna matcher och gå så långt som möjligt med HV71.

Nu är det HV71 som gäller för Sebastian Wännström, som har funnit sig väl tillrätta i nya hemstaden Jönköping.

– Jag kan inte säga att jag känner staden än, men det är fint. Det finns det jag behöver, så det är ingenting att klaga på. Jag har bott i en jättestor stad som Chicago och Ängelholm som är en betydligt mindre stad. Det här är någonstans mittemellan och det passar mig bra. Hockeylivet ser likadant ut oavsett om man bor i Jönköping eller Chicago. Man har inte så mycket fritid, säger han.

SHL