I slutet av oktober månad värvade HV71 den kanadensiska backen Stefan Elliott. 26-åringen med 84 NHL-matcher i bagaget för i tur och ordning Colorado, Arizona och Nashville anslöt till de regerande mästarna som fått problem med långtidsskadade backar.

OS-spel är en livslång dröm

Inför säsongen 2016/2017 lämnade Elliott Nordamerika och för att spela i Europa, KHL och AK Bars Kazan. Det blev bara en säsong i den Tatartanska huvudstaden och inför årets säsong var han klubblös. Till slut hittade han ett lag och flyttlasset gick till Jönköping och HV71. I somras var han uttagen till ett landslagsläger inför vinterns OS-turnering, där och då insåg Elliott att hans livslånga dröm om att vara med i de olympiska spelen kunde slå in.

- Alla som var där hade i bakhuvudet att "nu har jag chansen att spela OS". Senare blev jag även uttagen till Channel One Cup och tyckte att jag gjorde rätt bra ifrån mig där. Då började jag känna att jag verkligen hade chansen att komma med i OS och efter Channel One var jag rätt nervös och väntade på telefonsamtal från ledningen. När jag slutligen fick det kände jag både lättnad och glädje.

Annons

Glädje eller lättnad, vilken känsla tog överhanden?

- Till en början var det lättnad. Jag visste att de snart skulle offentliggöra laget och under några dagar kunde jag inte tänka på annat eller vad som skulle hända. När jag fick samtalet övergick det i stor glädje och förväntan.

Blev inte stressad av situationen

Efter sommarens träningsläger med landslaget hade Elliott ingen klubb att åka till för att spela matcher och träna med. Han berättar att han gick på is med ett knippe andra spelare som också var klubblösa. Någon stress över att hitta ett lag fick han aldrig.

- Det är klart, de andra spelarna kom till lägret från sina egna sommarträningar med olika lag. Det är alltid enklare att ha någonstans att spela och ett lag att vara med i, resonerar han och ger sin syn på att det inte är några NHL-spelare med i Pyeongchang. Ett faktum som har öppnat dörren för många ambitiösa och duktiga spelare som annars inte hade varit i närheten.

- Givetvis vill alla se NHL-spelarna göra upp med varandra och möta de bästa. Men samtidigt, säger han och drar en stund på orden:

- Nu får vi andra chansen. Spelare som jag och andra, det finns många duktiga spelare i laget och det är inte på något sätt en dålig trupp. Alla är väldigt glada för chansen att spela i OS. Alla har drömt om att spela där, alla är förväntansfulla. Nu vill vi göra vårt land stolta.

Det kanadensiska laget träffades i Riga för några förberedande dagar och matcher. Därefter åkte de till Pyeongchang. Som vanligt i det hockeytokiga lönnlövslandet är det en sak som gäller - vinna guld.

- Utan tvekan, vi åker dit för att hämta hem guldet och jag tror alla vill ha med sig en guldmedalj. Bara att tänka på hur det skulle vara att ta guld... Det går inte att beskriva med ord hur den känslan skulle vara. Vi åker dit och går för guldet.

"Andra idrottare tränar i fyra år för enbart denna tävling"

Elliott berättar vidare om hur vinter-OS generellt sätt mycket väl kan vara det högst rankade idrottseventet av alla i Kanada. Hur kanadensarna tittar, lyssnar och bevakar spelen till max. Förutom spelet i rinken ser han fram emot att ta plats och bo i OS-byn.

- Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig, men det ska bli coolt att se alla andra idrottare och hur det är på plats. Att få känna atmosfären i byn och hur alla som är där tävlar, säger han och fortsätter:

- Vissa av de andra idrottarna har tränat i fyra år för just denna tävling. Hockey är lite annorlunda med matcher och slutspel varje år. Även om även andra sporter såklart har andra tävlingar också så är det många som har OS-tävlingarna som huvudmål under lång tid. Det ska bli häftigt att se hur de förbereder sig och jag ska försöka ta in så mycket jag kan.

Den 15 februari spelar Kanada sin första match i turneringen. NHL-proffs eller inte, i vanlig ordning kommer de göra det som krävs och lite till för att vinna. Det handlar helt enkelt om att "hämta hem guldet".

Stefan Elliott är uttagen att spela OS med Kanada - och guld är det stora målet.
Foto: Erik Boström