Annons

HV71 har storsatsat till säsongen 2019/20, där SM-guld har varit den uttalade målsättningen. Av de inledande åtta SDHL-omgångarna att döma talar mycket för att laget är på rätt väg för att kunna uppnå sin målsättning.

På söndagen väntade en ny utmaning när AIK gästade Kinnarps Arena. HV71 tog tidigt ledningen i den första perioden, men bjöd tillbaka gästerna in i matchen.

– En okej första period, vi får 1-0 men sen så bjuder vi in AIK igen. De får göra 1-1 när vi har powerplay efter några individuella misstag från vår sida, misstag som jag hoppas att vi lär oss av, säger HV-tränaren Lucas Frey.

Vad pratade ni om till den andra perioden?

– Vi pratade om vikten av att hålla oss till vår matchplan och inte vara så individuella. Vi pratade om vikten att ha bättre uppspel och vinna pucken högre upp. När vi gjorde det, och började spela som ett lag, då började vårt spel att fungera.

Annons

Det blev en rejäl islossning i den andra perioden för HV71. Laget lyckades göra fyra mål och gick ifrån till en 5–1-ledning. Rejäl utdelning för laget, en som också fick utdelning var Thea Johansson. 16-åringen gjorde sitt för SDHL-mål för säsongen.

– Jag borde inte erkänna det här, men jag siktade faktiskt på ett helt annat ställe. Men målvakten var inte med på det så hon släppte en retur, och då kunde jag sätta dit den, säger Thea Johansson om sitt 4–1-mål.

Matchfakta. SDHL, omgång 8.

HV71-AIK 6-3 (1-1, 4-0, 1-2)

Mål, HV: Sanni Hakala, Kennedy Marchment, Sidney Morin, Thea..

Matchfakta. SDHL, omgång 8.

HV71-AIK 6-3 (1-1, 4-0, 1-2)

Mål, HV: Sanni Hakala, Kennedy Marchment, Sidney Morin, Thea Johansson, Felizia Wikner-Zienkiewicz, Lina Ljungblom.

Skott: 41-16 (14-5, 11-3, 16-8)

Publik: 120, Kinnarps Arena.

Drar ifrån i toppen

AIK kunde reducera två gånger om i den tredje perioden. Men HV71 höll undan, och med åtta minuter kvar att spela fastställde Lina Ljungblom slutresultatet till 6-3. Segern innebär att HV drar ifrån rejält i tabelltoppen, laget har nu tagit 22 poäng på de inledande åtta omgångarna.

– AIK är ett väldigt bra lag, men hela laget känner att vi har matchen i våra händer. Det är viktigt för gruppens självförtroende att veta att vi kan kontrollera matcherna mot andra topplag, det blir som ett bevis för oss att vi också är ett topplag. Det har blivit en lättnad i gruppen, att vi känner att allt sitter på plats, säger Thea Johansson.

En säsongsstart som har lovat gott, men det finns mer att hämta. Det menar Lucas Frey.

– Det borde ha varit 24 poäng, säger HV-tränaren med ett leende och fortsätter:

– Vår spelidé har fungerat bra så här långt, men vi har fortfarande inte följt den över 60 minuter. Jag hoppas att vi kan ha bättre perioder under längre stunder i matcherna. Det är tidigt på säsongen, men jag vill att spelarna ska utveckla en stark tro till vår idé och att den kommer vara vägvinnande för oss om alla följer den.