Matchfakta

Ishockey, SM-åttondelsfinal 1:3

HV71-Linköping HC 1-3 (1-2, 0-0, 0-1)

Första period..

Matchfakta

Ishockey, SM-åttondelsfinal 1:3

HV71-Linköping HC 1-3 (1-2, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (3.13) Jakob Lilja (Roy, Karlsson), 0-2 (5.54) Andrew Gordon (Bibic, Billins), 1-2 (8.25) Pierre Engvall (E. Brännström, Styrman).

Tredje perioden: 1-3 (13.43) Derek Roy (Lilja, Gordon).

Skott: 20-26 (5-15, 9-6, 6-5).

Utv: HV71: 3x2. LHC: 3x2.

Domare: Mikael Sjöqvist och Linus Öhlund.

Publik: 6 280, Kinnarps Arena.

Annons

På måndagen drog SM-slutspelet i ishockey igång – och det betydde att det var dags för den första åttondelsfinalen mellan HV71 och Linköping.

Östgötarna var det klart bättre laget i matchupptakten och drog ifrån till en tidig 2-0-ledning. Jakob Lilja öppnade målskyttet sedan Derek Roy vunnit puck djupt ner i offensiv zon efter att Max Wärn fallit.

Sedan utökade Andrew Gordon ledningen när han styrde in ett skott från Almen Bibic. HV71 hade stora problem med spelet i egen zon och tappade många puckar, och Linköping var nära att sätta ett tredje mål när Henrik Törnqvist kom helt fri med Felix Sandström. Sandström räddade, och i stället kunde HV71 reducera till 1-2 när Pierre Engvall styrde pucken i mål från nära håll.

HV71 var sedan ytterst nära att sätta ett 2-2-mål. Både Kevin Stenlund och Bill Sweatt missade båda öppet mål sedan Jonas Gustavsson misslyckats med att få bort pucken bakom eget mål.

– Vi var inte riktigt där i början. Det känns som att vi kom in i det ju längre perioden led, men i ett slutspel måste man vara med från start. Vi tappade för mycket puckar i egen zon, säger Engvall.

Hur var känslan inför matchen?

– Det var lite nervöst så klart, men så är det när det är slutspel. Men det gäller att strunta i det och njuta eftersom det är säsongens höjdpunkt.

Klubban gick av

HV71 spelade upp sig i andra perioden och var riktigt nära att utjämna till 2-2 i powerplay. Bill Sweatt träffade ribban och i nästa sekvens gick Pierre Engvalls klubba av i skottögonblicket när han skulle skicka in pucken i öppet mål.

– Det var en riktigt bra passning från Victor (Ejdsell). Jag hade öppet mål och skulle bara lägga in den, och jag håll nästan på att börja jubla. Helt sjukt att inte den gick in, säger Engvall.

Hemmalaget förde spelet under stora delar av perioden och en kvittering hängde i luften. Linköping hade framför allt några omställningar som inte alls var ofarliga.

Tredje perioden innehöll mycket fysiskt spel. Det var mycket kamp och dueller på isen och rätt ont om riktigt farliga målchanser.

När matchuret stod på 13.43 skaffade sig Linköping en ny tvåmålsledning när Derek Roy tryckte pucken i mål. Målet godkändes först efter videogranskning eftersom det var misstänkt sparkrörelse.

”Kanske ville för mycket”

HV71 kom inte upp i samma nivå som i andra perioden och Linköpings seger var ohotad i slutminuterna, trots att Jönköpingslager tog timeout och plockade ut Felix Sandström.

– Nej, vi kan inte vara nöjda. Vi var inte där till 100 procent. Man kan snacka om spelet, men vi måste komma ut och vara påkopplade på ett bättre sätt och vinna fler närkamper, det saknades i dag. Vi måste spela enklare och rejälare, säger Engvall.

Lagen möts i bäst av tre matcher. Matchserien går vidare i Saab Arena på onsdag, och en eventuell tredje och avgörande match spelas i Jönköping på fredag.

Om HV71 förlorar även i nästa match är säsongen över redan i det här tidiga skedet.

– Vi måste vara med från start och kriga i 60 minuter. Det går inte att ge dem första perioden. Det gäller att göra det enkla spelet och jobba hårt. Vi har jäkligt bra spelare, så i grund och botten handlar det om inställning. Den var inte där till 100 procent i dag, vi kanske ville för mycket, säger Pierre Engvall.

JnyttTV. Presskonferens med båda lagens tränare och intervju med Lawrence Pilut.


Foto: David Wreland

Relaterat: ”Nu vinner vi i morgon istället”
Relaterat: Stjärnan klev av - HV mörkar skadan
SHL