HV71 har inte rosat marknaden under säsongsinledningen och parkerar först på nionde plats i SHL. Under veckans landslagsuppehåll arrangerades en träff där HV träffade fans och svarade på deras frågor.

"Inte där problemet sitter"

Uppskattningsvis ett trettiotal HV-supportrar tog sig till klubblokalen på Rosenlund. Kvällen inleddes med att HV71:s kommunikationschef, Johan Freijd, ställde inskickade frågor. Frågor som sedermera blandades med åhörarnas egna. Bland annat ifrågasattes systemet i powerplay, med en back på blålinjen.

– All statistik pekar på att en back leder till fler mål. Vi har också bättre statistik med en back och det är inte där problemet sitter, svarade Johan Lindbom.

– Det finns inget facit i powerplay, men vi har verktygen. Vi har byggt från början med att etablera spel med trianglar och så vidare. Vi har kommit en bra bit på vägen och nu är nästa del att göra mål och fokus är på spelet framför mål, fortsatte HV-tränaren.

Annons

Johan Hult fick frågan om det nuvarande lagbygget och hur det är sammansatt.

– Det är viktigt att alla har en tydlig roll och att det finns en förväntan åt båda håll, för det krävs en samsyn. Att bygga ett lag kring två ledande kedjor har fasats ut och nu handlar det om att fler ska kunna leverera. Vi har samma spelidé för alla enheter och kan inte ha olika för olika kedjor, berättade Hult och förklarade processen bakom spelarförvärv.

– Alla coacher är inblandade utifrån de referensramar vi har. Sportchef, headcoach, och fystränare pratar, även läkarteamet är med och pratar med spelaren för att höra hur skadeläget ser ut. Vill vi exempelvis värva en back är även Nicklas Rahm med. Efter den processen börjar man eventuellt förhandla.

Åsikter i sociala medier

Johan Lindbom berättade även om hur det är magkänslan som avgör när en målvakt plockas ut vid underläge och att det beror på bland annat aktuell matchbild. Johan Hult var tydlig med att målet med säsongen fortfarande är att sluta topp fyra efter 52 omgångar. Mot slutet fick Agne Bengtsson frågan hur föreningen reagerar på kommentarer i kommentarsfält och på sociala medier.

– Jag kollar lite och vi försöker att inte bry oss. Sen finns det saker vi behöver agera på och vi lyssnar, men vi måste låta en del rinna av.

– Många har passion och visar det på olika sätt. Saklig kritik behöver vi lyfta och om samma fråga dyker upp med jämna mellanrum försöker vi ta upp den i HVTV. Vi uppmuntrar till diskussion på sociala medier, fyllde Johan Freijd i.

NBS nöjda med kvällen

Stämningen i lokalen var god under hela kvällen och frågorna byttes mot uppskattade skratt och skämt vid ett par tillfällen. North Bank Supporters vice ordförande, Michael Agestav, var nöjd med frågestunden.

– Det var jättebra och det visar att vi betyder något när de kommer hit. Vi vet det redan, men att de markerar det så här är jättebra. Vi var inte bara tre personer heller utan det var rätt mycket folk, säger Agestav till Jnytt.

– Det är så också att de som kommer hit är de som är mindre hårda på sociala medier, de andra är inte här utan de som kommer hit förstår att man inte kan vinna jämt och så vidare, fortsatte Agestav.

I sitt avslutningsord under kvällen berättade Agne Bengtsson att klubben vill ha supportrarnas åsikter om hur Kinnarps Arena kan bli bättre.

– Vi uppmanar er att samla ihop era idéer, hur ska vi utveckla arenan och vad är viktigt för er? Ni ska vara minst 800 på ståplats varje match och vi vill veta hur vi ska göra för att det ska bli så, menade Bengtsson.

Efter mötet berättade klubbdirektören för Jnytt att han tyckte det var en trevlig kväll.

– För oss är det viktigt med en dialog med supportrarna för de står för mycket av stämningen. Vi vill ha dem med oss och nu har det varit lite knackigt. Alla ska känna att de är med och att det inte finns frågor som vi inte svarat på.

Varför arrangerade ni det här nu?

– Nu är det uppehåll och då har vi lite tid till att ägna oss åt det. När vi spelar tisdag-torsdag-lördag finns det inte utrymme att få med sig spelare och ledare.