HV71 är igång med sin försäsongsträning, under vecka 22 är nyförvärvet Mikko Lehtonen med under passen. Men nästa vecka drar den återvändande finska backen hem till Finland och kör sin sommarträning där.

- Jag åker hem imorgon (läs fredag) och sen åker jag tillbaka hit när vi startar efter sommaren. Vi är en grupp spelare från NHL, finska ligan och övriga Europa som tränar tillsammans. Det är bra träning där och det spelar ingen roll för mig om jag tränar där eller här, säger Lehtonen till Jnytt.

- Det var bra att komma hit och säga hej till spelarna i laget och lära känna killarna, fortsätter han.

Hur är det att vara tillbaka i Jönköping?

- Jag känner igen staden sedan sist och det är bra att vara här, jag gillar verkligen Jönköping. Och nu under sommaren är det riktigt trevlig nere vi stranden och det är gott om bra restauranger och fik. Jag trivs bra här, säger Lehtonen och berättar att han ska hänga med Teemu Laine när torsdagsträningen är över.

Annons

"Jag utvecklades en hel del"

Lehtonen i kamp om pucken mot Djurgårdens kanadensare Rene Bourque.
Foto: Jae C. Hong

Den 24-åriga backen vill inte kommentera huruvida han ville stanna i HV efter guldåret utan konstaterar att han stod under kontrakt med Tappara. Säsongen i Finland är han nöjd med, en säsong som innebar OS-äventyr i Sydkorea och som slutade med finalförlust mot Kärpät i SM-liiga.

- Det var en bra säsong och jag utvecklades en hel del, det var min bästa säsong i finska ligan och min poängstarkaste säsong i karriären. Jag fick också åka med till OS och det var en dröm som gick i uppfyllelse.

Totalt blev det 12 mål och 17 assist på 55 matcher i grundserien. Under slutspelets 16 matcher blev det 1 mål och 3 assist. Just målskyttet är en av delarna i sitt spel han lyfter fram som förbättrad efter året i Finland.

- Jag hade så många chanser när jag var här senast, men fick inte in pucken. Men jag vet att jag har gjort mål tidigare säsonger och att jag kan göra det här också. Även om det viktigaste är att vi vinner matcher. Jag vill vinna här igen, det var fantastiskt senast, säger Mikko Lehtonen som spelade 9 grundseriematcher och 16 slutspelsmatcher när HV71 vann SM-guld. Nu är han tillbaka i laget.

- Det är underbart. Jag gillar killarna i laget, tränarna och staden. Jag blev behandlad så bra och trivs här och med spelsystemet, vi spelar snabb hockey och det gillar jag.

Mikko Lehtonen anslöt till HV mitt i guldsäsongen 2016/2017.
Foto: David Wreland

Vad betyder det för dig att du är med från början denna sejouren?

- Jag tror det är lättare att vara med från start, jag förstår systemet och lagkompisarna från början. Förra gången var allt nytt, men nu är det lite saker som jag känner igen och så är jag en bättre spelare dessutom.

Vad vill du bidra med till laget?

- Jag vill spela mitt eget spel, jag är en bra skridskoåkare och gillar att vara med offensivt och komma på avslut. Jag gillar också att röra mig på blålinjen, men tycker också att jag spelar bra i egen zon och kan både försvara och spela offensivt.

SHL