Linus Söderström skrev i april på för HV71. I maj inledde med att träna försäsong med laget, men det dröjde till slutet av juli innan han flyttade till Jönköping. Nu tycker han att han har kommit till rätta i sin nya hemstad.

– Jag trivs jättebra, det är jättefint här nere. Min bror spelade i J-Södra förra året så jag var här på lite besök då också. Jag har kunnat bekanta mig med staden och jag gillar den jättebra, säger han till Jnytt.

Dags för säsongens första tävlingsmatch

HV71 ligger just nu i hårdträning inför säsongen, när Jnytt träffar den 19-årige målvakten har laget tidigare på dagen tränat både fys och is. Idag är det dags för säsongens första tävlingsmatch när HV tar emot Sheffield Steelsers i CHL. Linus är tydlig med att laget går för seger i turneringen, men menar samtidigt att det fortfarande är försäsong.

– Såklart går man in för att vinna och prestera så bra som möjligt. Samtidigt så ligger det fruktansvärt tidigt på säsongen, första SHL-matchen är i mitten av september. Vi går in för att vinna, men på ett sätt blir det som en försäsongsmatch.

Han tycker att han har hittat rätt in i staden, föreningen och laget. Söderström är enbart positiv till hans hittills korta tid i HV71.

– Det är en riktig klassförening, jag känner att jag inte har blivit såhär bra omhändertagen någonstans tidigare. Alla som jobbar för HV går verkligen in för det och gör allt för att spelarna får de bästa förutsättningarna för att prestera.

Hur visar det sig, att de ger er förutsättningar?

Att de engagerar sig så mycket för att vi ska ha det bra både på och utanför isen. Utanför genom att de driver på för att boendet ska bli bra och hockeymässigt är de jättekunniga och finns alltid till hands. Försäsongsupplägget har varit det bästa jag har haft i min karriär.

Vad visste du om föreningen innan du anslöt?

– Inte jättemycket, jag har alltid vetat vilka HV är och att det är en klassförening. De har varit en av de mest framträdande under 2000-talet och det blir mycket krav och press när jag kommer ner hit och spelar, men det ska bli jättekul.

Annons

Trots sin unga ålder har Linus haft en hel del skadebekymmer och han säger att detta är en av de första somrarna på länge som han kan vara med till hundra procent och träna med sitt lag under försäsongen. Och han är positivt inställd till både sättet att träna och sina lagkompisar.

– För det första så är det en jätteskön grupp, alla är ödmjuka och skittrevliga och på så sätt trivs jag jättebra. Sen har vi ett bra lag med en bra backuppsättning där vi fått in några bra spelare. På forwardssidan har vi toppspelare som Thörnberg och Tedenby, så det ser jättespännande ut.

Sporrande konkurrens med PW

Linus Söderströms närmsta kollega är dock såklart Fredrik Pettersson Wentzel, PW var en av seriens bästa målvakter förra året. Linus säger att det är en bra och sporrande konkurrens med fjolårets förstaval mellan stolparna. Han säger dessutom att han har stort förtroende för målvaktstränaren William Rahm.

– Han är väldigt engagerad och noga med att vi får de bästa förutsättningarna. Behöver vi något finns han alltid till hands. Han är inte bara en bra målvaktstränare utan han är också en form av mentor. Han ser till att vi gör det vi ska, jag gillar Wille skitmycket.

Inte satt några specifika mål

Linus har inte satt ut några specifika mål med sin säsong utan det handlar i första hand om att komma in i tempot i SHL, han förklarar att det blir en utmaning för honom att komma till jobbet varje dag.

– Det är viktigt att komma dit och göra det man ska. Det har jag haft problem med tidigare, att jag inte kommit upp till hundra procent varje dag och det vill jag göra i år.

– Så det vill jag uppnå till en början, att komma in i det. Det är den största utmaningen i år och sen handlar det om att spela så många matcher som möjligt.

Vad ser du mest fram emot inför säsongen?

– Att spela för HV, jag har väntat på detta väldigt länge och det ska bli jättekul.

– Jag har spelat i Kinnarps Arena i landskamper och juniormatcher tidigare men aldrig inför fullsatt och jag har hört att det ska vara bra tryck

Hur ser du på din hockeykarriär längre fram i tiden?

– Det är ett självklart mål att spela i NHL en dag, det är inget snack om saken. Hur man kommer dit vet man inte men HV var det perfekta laget att gå till för att ta nästa steg i karriären.

SHL