Annons

Råslätt gjorde processen kort med Lindsdal och hade 3-0 i paus efter mål av Gani Mehmedi och två av Johan Ibrahim. I den andra gjorde Mehmedi ett till och Malcolm Shaw avslutade målskyttet. 5-0 blev det.

Segern innebär att Råslätt slutar fyra, bara fyra poäng bakom IFK Berga på kvalplats. En säsong som kan vara Råslätts bästa någonsin - åtminstone enligt tränaren Daniel Culha.

– Jag har vunnit serier fem gånger. Men detta är utan tvekan det största jag varit med om. Vi har 20 spelare som debuterar i division 2, vi har fyra-fem 20-åringar från start, tre 16, 17, 18-åringar på bänken. Det plus att alla spelare och ledare gör det ideellt och så gör vi den här säsongen, säger Culha.

– Om vi tittar bakåt i tiden... Råslätt spenderade miljonbelopp i tvåan och åkte ur. Nu blir vi fyra. Om vi liknar det med andra lag som gått upp, Haga och Tord. Så har de tagit 18-19 poäng, vi tar 40+ och nosar på en andraplats. Det är svårt att beskriva, fortsätter RSK-tränaren.

Annons

"Synd att vi hamnar i skuggan"

Culha fortsätter hyllningen av sitt lag genom att beskriva hur de slagit både Bromölla och Berga som slutar före RSK i tabellen. Hur de stod upp bra mot Assyriska. Han återkommer flera gånger till att detta är det största han varit med om i fotbollssammanhang.

– Det är synd att vi hamnar i skuggan lite. Det är svårt mäta sig mot en serieseger, men sättet vi gör det på i år. Vi har legat under med 0-3 och vunnit och vänt matcher sent flera gånger. Vi visar sådan moral, det är fantastiskt.

Råslätt kom till säsongen med en orutinerad trupp och under sommaruppehållet valde den mest rutinerade, "Barre" Ibrahim att lägga av, men inte ens det kunde stoppa RSK från att bli ännu bättre.

– Vi har 1,5 i poängsnitt i våras och 1,7 under hösten. Tyvärr förlorade vi första matcherna efter sommaruppehållet och då hade vi inte hunnit ersätta spelarna. Vi fick hämta en kille från division 4, två från division 5. Vi ändrade lite och sedan gick vi åtta matcher utan att förlora.

Vad är nyckeln?

– Jag tror framförallt det handlar om vår förmåga att hantera olika typer av människor. Många fastnar i det taktiska, men vår grej är att bygga något socialt. Spelarna ska fungera tillsammans och så tar vi det därifrån. Det finns inte någon individuell prestige, vi har vetat om att vi spelare för spelare är ett av de sämre lagen i serien, säger Culha och skrattar till innan han fortsätter:

– Spelarna har varit väldigt ödmjuka. Ibland har de skrattat åt sig själva, "vad gör vi? hur kan vi vara ett topplag i tvåan?" har de sagt. Vi har en ödmjuk inställning och den har spelarna haft med sig hela tiden.

Tränaren kan lämna

Vad som händer nu är oklart. Daniel Culha har inte kontrakt nästa säsong.

– För min del så är detta min andra sejour. Jag sa att jag inte skulle komma tillbaka, men när läget var som värst var det tvunget, klubben var i upplösningstillstånd. Jag sa då att jag är här till klubben är stabil och nu är första gången vi är det, vi har kvalat in till svenska cupen och blivit ett topplag i division 2.

– Vi har även byggt upp ett juniorlag, för det fanns det inte tidigare. Det ser lovande ut och nu är det en stabil ekonomi, vi har ett juniorlag och spelar i divsion 2.

Kommer du lämna klubben?

– Jag har inte bestämt mig, men nu är första gången jag känner att möjligheten finns. Jag skulle aldrig kunna lämna om klubben åkt ur eller inte varit stabil. Men det är det nu, vi har många egna killar och mycket egna produkter. Klubben känns jättestabil och detta är första året jag känner jag kan tänka mig att kliva av.