Annons

Annons

Midsommarafton är över. Jönköpingsbornas lusta efter sill och gravad lax är det däremot inte. Jnytt begav sig ut på stan för att se vad Jönköpingsborna egentligen har på bordet så här dagen efter. Är efterfrågan på pizza ens i närheten av motsvarigheten på nyårsdagen? Orkar man äta sill i dag – igen? Det kollektiva svaret var ganska tydligt.
– I dag blir det Janssons och gravad lax. Vi äter upp det som vi inte orkade igår, förklarar Tapani Toivio, som hostar till när pizza kommer på tal.
– Nej, nej, nej. Det äter vi max två gånger om året, säger han.
Frun Marianne tillägger:
– Vi är födda vid spisen.

Nybakad paj
Susanne och Janne Asp hoppar också över pizzan i dag. Istället blir det, föga förvånande, gårdagens rester.
– Potatisgratäng och kött! Det blir ju alltid över en massa, dessutom är det himla smidigt, sgäer Janne.
Tillresta ända från München för att fira in den svenska midsommaren är Cecilia och Michael George med barnen Frans och Elin. Även här är mattemat hårt knutet till midsommarmaten.
– Det blir jordgubbstårta, tre olika sorters sill, laxrester och en nybakad västerbottenpaj, säger Cecilia.
Rester från midsommarmaten?
– Ja, precis. Vi äter upp det som vi inte hann med igår.

"Många bortresta"
Michael som kommer från Tyskland passar också på att hylla den svenska pizzan. Och då särskilt kebabpizzan i Jönköping.
– Tyskarna tycker att det här med kebabsås låter äckligt, men jag tycker faktiskt att det är rätt gott, berättar han.
Och visst är det som så att pizzeriorna tvingas baka pizzor även i dag. Men det är ingen överdriven rusning, menar Jan Hanna, delägare på pizzeria Alcamo.
– Det är full fart och mycket kebabpizzor går åt, men jag tycker nog att det är ungefär som en vanlig helg. Många är ju bortresta nu, så det kan nog bli mer att göra i morgon.
Det är inte nyårsdagen-bemannat i dag alltså?
– Nej, inget slår nyårsdagen, säger han.
Så fram med resterna och töm kylskåpet. Du är inte ensam i dag...

Mat