Annons

En kvinna skickade i somras in i ett medborgarförslag där hon önskade att en kommande konsthall skulle placeras på Rosenlund. Idén och visionen bygger på att Rosenlunds herrgård, Rosariet, Gamla stallet och Anexet tillsammans med en ny konsthall skulle kunna utvecklas till kommunens ”Louisiana” eller ”Rosiana”.

På torsdag ska kultur- och fritidsnämnden ta ställning till förslaget om kommunen ska utreda en placering av en konsthall i anslutning till Rosenlunds herrgård.

Sikta på kulturhuvudstad

”Människor ska lockas att komma till konsthallen för att den som sådan är en upplevelse med ett fantastiskt läge och där man får uppleva konst. En konsthall i detta läge blir en totalupplevelse som kommer att locka både liten och stor till besök och konstintresset kommer att öka”, står det i medborgarförslag.

Annons

Förhoppningen är att kommunen kan bli kulturhuvudstad 2029.

Tjänstemännen tycker dock att det låter som ett mycket dyrt projekt som också är svårt att genomföra. Platserna kring Vättern omfattas nämligen av strandskydd.

Kultur- och fritidsförvaltningen uppger att man eftersträvar att hitta en existerande lämplig lokal som kan anpassas för verksamheten.