Annons

– Jag har varit ordförande i 15 månader nu och är fortfarande ganska ny i den rollen. Jag har lärt mig att jag får en märklig bild av svensk idrott om jag bara håller mig till Stockholm och inte åker ut till distrikten. Därför besöker jag distrikten och specialidrottsförbunden. Det här är mitt andra besök i Småland och jag räknar med att ha hunnit med 15 av 21 distrikt innan årsskiftet, säger han.

”Ska ha all heder”

Eriksson bor i Ydre kommun, som gränsar till Jönköpings län, och han har en koppling till Vätterbygden. Eriksson har nämligen Mullsjö SOK som moderklubb, något som kräver sin förklaring.

– Jag var ordförande i Svenska Skidskytteförbundet och valberedningen föreslog att jag skulle väljas om. Det var några som tyckte att jag hade passerat mitt bäst före-datum, och de tryckte på att jag inte var medlem i någon förening vilket är ett krav för att få kandidera. Men det löste Lars Grehn i MSOK som gav mig omedelbart medlemskap. Jag vill betona att jag betalar mitt medlemskap troget och läser MullSOrKen (deras klubbtidning) och klubben ska ha all heder.

Sitter gärna kvar

Annons

Björn Eriksson fyller 71 år i december, men han hymlar inte om att han gärna fortsätter som RF-ordförande i ytterligare en mandatperiod när hans förordnande går ut till sommaren.

– Jag ställer upp för omval om de vill ha mig, säger Eriksson, som emellertid inte tänker sitta lika länge på sin post som företrädaren Karin Mattsson Weijber.

– Jag kommer ha svårt att ta fram mig med rullatorn till talarstolen, så hennes rekord (på tio år) kommer jag inte att slå. Hon sitter orubbad.

Jobba med integration

Riksidrottsförbundet arbetar just nu med ett strategiarbete inför framtiden. Det handlar bland annat om administrativ utbyggnad, bidragssystem och idrottens roll i samhället.

En annan viktig fråga är integration och att få fler personer med invandrarbakgrund att börja med olika idrotter. Men det finns ingen enkel lösning, menar Björn Eriksson.

– Det finns inget patent, utan jag kallar det de vita fläckarna. Vissa idrotter, som basket, fotboll och kampsporter, är bättre än andra medan andra måste göra mer. Det kan finnas vissa hinder, det kan finnas en tröskel att ta sig över. Där kan vi tänka nytt, men det går inte blixtsnabbt att ändra sig i en folkrörelse, säger han.

RF