Annons

Ytterligare en influensatopp i södra Sverige väntas nu under februari, enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt kommer vinterkräksjukan en sväng till och har sällskap av RS-viruset som drabbar spädbarn.

Annons

– Influensasäsongen kom igång ovanligt tidigt, redan i november med en topp runt jul. Då var det en väldigt kraftig topp i Norrland och även i Stockholm. Men nu ökar aktiviteten främst i Götaland och delar av Svealand. Det blir en andra topp, men inte lika hög som den var kring jul, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten till Sveriges Radio.

I Jönköpings län är det många som vaccinerat sig mot influensan, har du inte redan gjort det kan du lika väl vänta till i höst, nu är det för sent.

Som vanligt är det god hygien som gäller för att undvika smitta, det gäller både influensa och vinterkräksjuka.

Spädbarn och äldre drabbas

I år är RS-viruset på en mycket hög nivå, säger AnnaSara Carnahan till radion. Det är en tydlig epidemi. För de flesta märks RS bara som en vanlig förkylning, men de minsta barnen och sköra äldre personer kan bli riktigt rejält sjuka och behöva vård. Spädbarn kan få svårt att andas eftersom det bildas segt slem som ”geggar igen” luftrören. De kan också få svårt att äta. Då bör man uppsöka sjukhus.