Jönköpingsborna gillar att resa och under 2017 slog semesterresorna utomlands alla tidigare rekord. Det totala antalet bokningar ökade med 22 procent - och det från redan mycket höga nivåer. Trots att 2016 års oro och instabilitet i världen har fortsatt under 2017, när flera populära semesterresmål utsattes för terrorattentat, visade dock Tickets Sifoundersökning på en minskad oro inför just terrordåd eller terrorhot under en utlandsresa.

2017 års utlandsresor har präglats av två tydliga trender. För det första är det trygga klassiker kring Medelhavet som gäller för sol- och badsemestrar, svenskarnas favoriter är Spanien och Grekland. Den andra trenden är att åka på fler korta resor och populära weekenddestinationer som Amsterdam, Paris, Prag och London ökade kraftigt under 2017.

Annons

– Under 2017 har intresset för kortare resor ökat. Man väljer att göra fler, och kortare, semesterresor spridda över året, istället för att satsa allt på en lång sommarresa, säger Magnus Christersson, Säljchef hos Ticket Jönköping.

Inte rädda för terror

Under 2017 utsattes flera populära semesterdestinationer för terrordåd. Detta har dock, inte satt några spår i Jönköpingsbornas benägenhet att boka resor – bokningarna har minskat under max några dygn, för att sedan återgå till tidigare nivåer.

- Jönköpingsborna som reser utomlands låter sig inte påverkas av potentiella hot. De inser dessutom att risken att råka ut för ett terrorattentat är mycket låg, även om det alltid är bra att ha ögonen med sig och vara lite street smart, säger Magnus Christersson.

De stora vinnarna var London, som gick från att ha varit vinterns favorit till att bli en storfavorit även under sommaren, samt raketen Mallorca som lockade rekordmånga svenska besökare.

Flera resmål i USA har sett en tydlig Trump-effekt, med minskade antal resebokningar som följd. Framför allt New York minskade kraftigt under främst sista halvan av 2017. Som semesterland ökar dock USA med drygt 4 procent, vilket förklaras av främst ökningarna hos Miami och Los Angeles.

Vinnare och förlorare 2017:

Årets weekendstad: Amsterdam + 37 procent.

Årets klättrare: Paris + 47 procent. Frankrike som land har ökat hela +56 procent och återhämtat sig från minskningarna till följd av terrordåden 2015 och 2016.

Årets semesterland: Storbritannien + 27 procent. Storbritannien, med London i spetsen, är fjolårets stora vinnare bland svenskarnas mest populära länder att semestra i.

Årets semesterlandsraket: Italien + 38 procent.

Årets sol- och badraket: Split + 38 procent. Kroatien som semesterland har ökat kraftigt i popularitet under 2017, med Split som draglok

Årets förlorare: Antalya. Antalya fortsätter tappa svenska turister och sjunker från plats 8 år 2016 till plats 22. Total sett minskade antalet resebokningar till Turkiet med 12 procent.

1.London

2.Gran Canaria

3.Bangkok

4.Amsterdam

5.Mallorca

6.Paris

7.Ten..

1.London

2.Gran Canaria

3.Bangkok

4.Amsterdam

5.Mallorca

6.Paris

7.Teneriffa

8.Malaga

9.Kreta

10.New York