Annons

J-Södra budgeterade med en femte plats i superettan i fjol. Den målsättningen var man inte ens nära att uppnå. När serien var färdigspelad återfanns ”de gröne” först på elfte plats i tabellen.

De uteblivna sportsliga framgångarna påverkade ekonomin. I 2018 års verksamhetsberättelse framgår det att föreningen gjorde en förlust på 1,3 miljoner kronor, vilket betyder att det egna kapitalet på ett år har sjunkit från 5 miljoner till 3,7 miljoner. Klubben omsatte 34,2 miljoner, vilket är en minskning med 11,7 miljoner jämfört med 2017. Det är en effekt av degraderingen från allsvenskan.

Det är första gången på sex år som J-Södra redovisar ett negativt ekonomiskt resultat.

”Var i ett pressat läge”

Att J-Södra hade ett ekonomiskt tufft 2018 framkom redan vid medlemsmötet i november. Därför var sommarens försäljning av Peter Gwargis till Premier League-klubben Brighton & Hove Albion FC välkommen.

Annons

– Vi var i ett pressat läge där ekonomin var oroande. Av det skälet var det en fantastisk affär. Det gjorde att vi rättade upp situationen ordentligt. Det lägger grund till fortsatt satsning och utveckling, sade ordföranden Mats Tidstrand då.

J-Södra tappade fem miljoner i bidrag från Svensk Elitfotboll, sju miljoner i reklamintäkter och 4,8 miljoner i biljettintäkter.

Förlusten hade blivit ännu större om klubben inte hade fått in tio miljoner kronor i transferintäkter.