Annons

På tisdagsförmiddagen kallade J-Södra till pressträff på spelarhotellet i Peralada för att meddela att klubben ingår ett samarbete med den ghananska akademien Nkoranza Warriors SC. Parterna har kommit överens om ett avtal som sträcker sig över tre år.

Nkoranza Warriors SC bildades 2007 som Bolga All Stars men flyttade till staden Nkoranza hösten 2017 och fick då sitt nuvarande namn.

Samarbetet bygger på att unga fotbollsspelare från Nkoranzas verksamhet ges möjlighet att utvecklas genom att spela elitfotboll i J-Södra. Inom ramen för samarbetet är Jönköpingsklubben med och säkerställer Nkoranzanas fortsatta utveckling av talangfulla spelare i Ghana.

– Syftet med samarbetet är att utveckla ungdomsverksamheten. Det stärker fortsatt utveckling av talangfulla spelare, förklarar Andreas Jankevics.

Annons

– Genom samarbetet tillför vi en ny dimension till vår verksamhet som rätt utvecklat även kan stärka oss sportsligt och ekonomiskt över tid.

Hur länge har planerna på detta funnits?

– Sedan jag klev på förra året har vi försökt analysera vilka ben vi ska stå på och vilka samarbeten vi kan inleda för att utveckla verksamheten. Vi måste se till hur vi på ett mest kostnadseffektivt sätt kan ha tillgång till spelare som gör oss konkurrenskraftiga.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Har exklusivitet

– Jag har sonderat och vi har diskuterat internt om vad vi kan göra för att uppnå det vi önskar. Valet föll på att söka det i Ghana. Det är en plats med väldigt mycket fotbollstalang och det är ett engelsktalande land. Dessutom finns det spelare från Ghana som har lyckats väl i Europa.

Samarbetet innebär att J-Södra har exklusivitet på att göra ett urval på spelare som tillhör Nkoranza Warriors SC. När spelarna kommer till Sverige skrivs de över. Hur mycket pengar avtalet är värt vill Jankevics inte gå in på.

– Vi har inte möjlighet att gå in i samarbeten som inte är ekonomiskt effektiva, säger han.

– Vi ska bidra till att försöka utveckla deras verksamheter. Det är en typ av avtal för att säkerställa våra rättigheter, det finns klausuler som möjliggör kontraktslängd och avtal för båda parter.

”Titta nyktert på det”

Ett av säsongens nyförvärv, Enock Kwakwa, kommer från just Ghana. I närtid kommer ytterligare en spelare från landet att ansluta till J-Södra, enligt Jankevics. Representanter från föreningen kommer i sin tur vara i Ghana minst två gånger per år.

J-Södra marknadsför sig som bygden lag, och enligt sportchefen förändrar det nya samarbetet inte klubbens inställning till det.

– Över tid vill vi helst ha ett lag som består av spelare från Jönköping, men vi måste titta nyktert på det och jobba efter de förutsättningar som råder. Vi har redan satsat i vår akademi, och det här är ett sätt att göra klubben starkare. Vi behöver ett ben till. Det viktigaste är att vi har en stor tro på att de kan bidra snabbt eller att det finns kapacitet över tid, säger Andreas Jankevics.

Läs även: