Annons

För sju år sedan adderade J-Södra flicklag till verksamheten och klubben kommer nästa år ha flicklag från F7 till F14. Men den stora nyheten är att J-Södra kommer att starta ett damlag i division 4.

Sebastian Lagrell, som jobbar som evenemangs- och säkerhetsansvarig i J-Södra, är den drivande kraften bakom satsningen.

– För sju-åtta år sedan sade vi att vi ska växa organiskt och att det skulle resultera i ett damlag på sikt. Det känns riktigt roligt att göra den här satsningen, jag känner bara glädje eftersom jag för egen del har sett fram emot detta länge. Nu har vi en bas att stå på eftersom vi har en omfattande flickverksamhet, säger han.

– Jag märker att det finns ett högt engagemang internt. Om förslaget hade kommit för sju-åtta år sedan hade det nog funnits ett motstånd, men nu har vi en grundorganisation som kan stötta upp damlaget. Det finns säkert utmaningar på vägen, men det är i princip bara glada tillrop. Det här kan säkert skapa fler gröna själar i Jönköping.

Annons

”Vurmar för damfotboll”

Har det funnits tryck från sponsorer om detta?

– Nej, det har jag inte upplevt. Däremot har det funnits önskemål från flera av våra partners som vurmar för damfotboll.

Stommen ska bestå av spelare utifrån, och inte från J-Södras äldsta flicklag. Lördag 8 december kommer det att anordnas en öppen träning på Junebäcksvallen, och Lagrell känner ingen oro att man inte ska få ihop tillräckligt med spelare.

– Vi har börjat inventera vad som finns och vill ha en trupp på 20 spelare utan att stjälpa någon annan. Vi letar efter spelare som håller tillräckligt hög klass för att avancera från division 4 och vill vara med på en resa. Det blir en utmaning att hitta den gruppen men vi tror på ett stort intresse, säger Lagrell, som uppger att staben runt laget börjar falla på plats.

– Vi förhandlar för närvarande med en huvudtränare och övriga ledarstaben är på plats. Vi lockar med att vi har infrastruktur i föreningen och att vi har en ledarstab, minus en huvudtränare, på plats. Jag vågar säga att inget lag på den nivån har den bemanningen.

Slå publikrekordet

Bland de uppsatta målen finns att spela en match per år på Jönköpings huvudarena för fotboll, att ha stadens bästa engagemang för damfotboll, att ha ett årligt återkommande matchevenemang där damfotbollen sätts i centrum och att slå det gällande publikrekordet på 1 207 personer för klubbfotboll i Jönköping.

Premiärmatchen kommer eventuellt att spelas på Stadsparksvallen, men annars är det Jordbrovallen som gäller.

– Långsiktigt har vi ingen fastslagen målsättning, men kortsiktigt vill vi ta ett steg upp direkt. Våra egna tjejer är duktiga och välutbildade och ska vi takta deras ambition måste vi vara en bit upp, säger Lagrell.

– Det finns ett stort tomrum att fylla i Jönköpingsfotbollen eftersom det finns ett glapp mellan de äldsta flicklagen och seniorlagen. Det gör att de som är mellan 14 och 16 år tvingas gå direkt till att bli senior, och det tycker vi är för tidigt.

”Setts som väl konservativa”

J-Södra har, enligt Sebastian Lagrell, inte övervägt att ta över någon annan klubbs damlag utan man väljer att göra en egen satsning.

– Vi vill göra damverksamhet på vårt sätt, jag tror att vi kan skapa ett större internt engagemang om vi börjar från grunden. Vi vill inte vara ett hot mot Husqvarna och Mariebo utan vi vill vara ett komplement och vara med och lyfta damfotbollen i Jönköping. Vi vill inte slå ut någon annan, säger han.

– Någonstans blir det här en jämställdhetsfråga, vi måste göra den här typen av vägval. Vi kommer inte ha en verksamhet som är likvärdig från dag ett, damerna kommer inte ha samma ekonomiska förutsättningar som herrarna. Men i grunden ser jag ingen skillnad på pojk- och herr- och flick- och damverksamhet. Vi vill vara inkluderande och inte på något sätt exkluderande, om vi exkluderar ett av könen är vi rätt begränsade. Om vi inte hade tagit det här steget hade vi setts som väl konservativa.