Annons

För ungefär ett år sedan drog J-Södra igång ett billotteri vars syfte var att dra in ytterligare pengar till verksamheten. Men det gick inte som föreningen tänkt. Runt 1 000 lotter såldes, vilket var klart under förväntan.
– Vi har helt enkelt inte sålt tillräckligt med lotter. De vi har sålt täcker bara halva lottsumman. Det är tråkigt, men det fanns inga alternativ, säger Sebastian Lagrell.

”Kom i skymundan”
– Från början var meningen att vi skulle göra detta i samarbete med Råslätt SK (den gamla ledningen), men det fungerade inte. Hade det varit ytterligare en part hade vi nog fått det att gå runt. Dessutom hade det nog varit lättare för en mindre förening som hade kunnat lägga 100 procent fokus på det. Vi har haft mycket annat att fokusera på, och det har gjort att vi inte riktigt har hunnit driva detta. Det kom i skymundan.
J-Södra har nu köpt tillbaka lotterna som var och en kostade 100 kronor. De som har köpt en eller flera lotter har två alternativ att välja på. Det ena är att få 100 kronor som återbetalas i kontanter och det andra är att få ett presentkort på 150 kronor som gäller vid köp av souvenirer eller ståplatsbiljett.

Kommunalt lotteri
– Eftersom vi har lagt ner det blir det återbetalning. Föreningen kommer inte lida någon ekonomisk skada av detta, säger Sebastian Lagrell, som utan omsvep erkänner att billotteriet var en felsatsning.
– Ja, det är svårt att säga något annat när man får lägga ner det. Vi gjorde mycket som fungerade bra förra året, men det här lyckades vi inte med. Hade vi lagt mer fokus på det hade vi nog kunnat få det att flyta bra, konstaterar han.
Enligt Lotteriinspektionen kan man inte bara lägga ner ett lotteri hur som helst. Men myndigheten kan inte kommentera J-Södras billotteri specifikt eftersom det var ett kommunalt lotteri.
– Därför var det inget som vi gav tillstånd till. Men jag kan generellt säga att vi är oerhört restriktiva till att lägga ner lotterier. I sådana fall måste den som håller i lotteriet betala tillbaka insatsen, säger Patrik Gustafsson, handläggare på Lotteriinspektionen.