Annons

Annons

Idag bor Sonja Klar (född Fogelberg) i såväl Malmö som ute på kontinenten. Somrarna tillbringar hon i Vaggeryd.
- Jag hyr en villa där varje sommar, det är helt fantastiskt. I år har jag ställt ut på Vaggerydsgalleriet och det har gått jättebra. Det var större efterfrågan än vad jag kunde leverera.

Bilden av Jönköpingstrakterna har inte alltid varit så idyllisk. När Sonja var 60 år flydde hon Jönköping efter att få utstå år av glåpord som den udda fågel hon var. Och fortfarande är. 76 år gammal bär hon fortfarande den karaktäristiskt svarta peruken och räds inte för att tycka, tänka och se ut som hon vill.
- Det finns en markant skillnad i min konst idag sedan jag tvingades lämna Jönköping när jag var 60 och så berest och lycklig som jag är idag har jag aldrig varit.
- Jag är glad för varje år jag får fylla år och att jag är klar i huvudet och frisk i kroppen. Jag har varit framstående gymnast och idag kan jag fortfarande böja mig som jag ska. Och jag kan fortfarande klättra upp i toppen på ett träd.

När Jnytt.se träffar Sonja Klar har hon packat för sommaren och ska strax lämna sommarboendet söder om Jönköping för lägenheten mitt i ett pulserande Malmö och de obligatoriska utlandsresorna som bara blivit fler med åren.
- Därfirån tar jag mig ut på kontinenten på tjugo minuter. Men nästa sommar kommer jag tillbaka till Vaggeryd igen. Det är underbart att komma från Paris asfalterade gator till lugnet ute i skogen Jag sitter i trädgården från morgon till kväll, oavsett väder. Om det regnar sitter jag under ett stort parasoll.