Annons

”Jag känner tårarna. Det är alldeles för ofta nu. Har alltid varit en person med tårarna nära till hands men aldrig på det här viset. Igår grät jag på väg till bussen. Utan någon förvarning. Samma sak skedde inne på toan. Jag mötte min blick i spegeln och kände tårarna. Varför vet jag inte. Är bara så otroligt trött. Orkar inte mer. Vill bara vara tio eller femton år fram. Fast allra helst vill jag vara genuint lycklig. Hur blir man det?”

Har du ångest eller vill veta mer om det?

Lyssna på Ångestpodden i podcasterappen.

Läs ”Jag är inte perfekt tyvärr” av Michaela Forn..

Har du ångest eller vill veta mer om det?

Lyssna på Ångestpodden i podcasterappen.

Läs ”Jag är inte perfekt tyvärr” av Michaela Forni.

Kontakta din studenthälsa, företagshälsa, ungdomsmottagning eller psykolog.

Annons

En undersökning gjord av Folkhälsomyndigheten förra året visade att var tredje svensk lider av någon form av psykisk ohälsa. Men trots det så pratar vi inte om det, istället slätas det över med ett ”Jag mår bra” även om det inte är så. För det är fult att ha ångest och det är jobbigt att prata med någon som har ångest. Men kanske hade det inte varit så fult eller jobbigt om vi bara vågade öppna upp och prata om hur vi egentligen mår?

Jag har ångest, mycket ångest. Ångest över vad jag ska göra med mitt liv, vad jag vill göra och vad jag borde göra. Utöver det har jag prestationsångest, beslutsångest och dödsångest. Det kursiverade du läste var en anteckning jag gjorde på min mobil förra veckan. För när min ångest kommer krypande så vill jag bara gråta, jag blir matt och orkeslös och jag vill inte prata med någon. Dels för att jag inte orkar, men också för att jag inte vill vara till besvär.

Under min skoltid pratades det inte om psykisk ohälsa en enda gång. Jag tror inte ens begreppet nämndes. Men jag har flera vänner som är och varit drabbade. Jag har vänner som, utöver sin ångest, skurit sig, varit deprimerade och haft ätstörningar. Jag säger inte att en lektion i skolan hade förändrat allt detta men kanske hade det minskat skammen kring psykisk ohälsa och gjort det enklare att skaffa hjälp och verktyg för att hantera det. För du är inte ensam, även om det känns så.

Vi måste våga prata mer om psykisk ohälsa och ta bort stämpeln om att det är något fult och skamfullt. Vi måste våga erkänna att vi mår dåligt och våga söka hjälp. Arbetsplatser måste arbeta aktivt med företagshälsa och skolor måste öppna upp för ämnet även i undervisningen. Var tredje svensk lider av psykisk ohälsa. Jag gör det. Och jag mår inte så bra.

Linnea Digerstedt