Annons

Fakta Lennart Augustsson
Ålder:
70.
Bor: Torpa.
Familj: Särbo, tre vuxna barn med respektive, fem barnbarn.
Yrke: Antikhandlare.
Klubbar i karriären: Spartanerna, Hallby, IK Tord, Jönköpings FF, KFUM Borås.
Främsta meriter: VM-silver 1964, sju landskamper, Stor Grabb 1967, var med i Tords lag som gick upp i handbollsallsvenskan 1963, SM-guld i veteranhandboll 1984.
Intressen: Sport, antikviteter och familjen med barnbarnen.

Lennart Augustsson - eller Pyllen, som alla säger - är född och uppvuxen på Bymarken. Varför han överhuvudtaget kallas Pyllen har han inget bestämt svar på.
- Jag hörde att min pappa kallades för det när han var målvakt i Hallby. Själv var jag Pyllen redan när jag började skolan, och det förstärktes när jag började spela handboll. Det är ett bra smeknamn, det har varit helt okej, och det är nog Jönköpings mest kända smeknamn.
Som 15-åring inleddes handbollskarriären - och att han blev målvakt var mest en slump. Han gick i praktiska realskolan, som skulle möta ett lag från Örebro.
- Men vi hade ingen målvakt, och det blev min stora lycka. Jag kom till min rätt, kunde stå längst bak och dirigera och peppa. Jag fick revansch på allt och alla eftersom jag var halvmobbad för att jag stammade. Efter det har ingen sagt något.
Pyllens första klubb blev Spartanerna och han värvades till Hallby som 17-åring. Där blev han kvar till 1959, då han gick över till lokalkonkurrenten Tord.

Annons

"Största tabben Hallby gjort"
- Att jag värvades till Tord är den absolut största tabben Hallby har gjort. Tord värvade en blivande landslagsmålvakt. Hade inte Hallby släppt mig hade Tord aldrig hamnat på handbollskartan. De hade inte gått upp utan en bra målvakt.
1963 avancerade Tord till allsvenskan - som på den tiden var den högsta serien - efter kvalseger borta mot Sandviken. Pyllen stannade hos "de lile" tills 1967. Därefter tränade han Jönköpings FF i ett år, spelade två säsonger med KFUM Borås innan han avslutade karriären med en tvåårig sejour i Hallby. Sedan höll han sig ifrån handbollen till 1984, då han gjorde en kort comeback och spelade hem ett SM-guld för veteraner med Hallby.
Pyllen hann dessutom med sju landskamper, och den främsta meriten från landslaget är ett VM-silver från 1964, då Sverige finalföll mot Rumänien i Prag. Han är mäkta stolt över medaljen som hänger runt halsen på en statyett hemma i lägenheten.
- Den är unik. Jag var den förste från småländsk mark som erövrade en sådan medalj, och jag sticker ut hakan och säger att ingen kommer göra det i framtiden. Det är min absoluta övertygelse.


Pyllen visar stolt upp silvermedaljen från VM i Prag 1964. Den hänger runt halsen på en statyett hemma i lägenheten. "Jag var den förste från småländsk mark som erövrade en sådan medalj, och jag sticker ut hakan och säger att ingen kommer göra det i framtiden", säger han.

Har drivit antikhandel i 35 år
När han ska summera sin egen handbollskarriär skräder han inte orden.
- Jag var väldigt bra, vill påstå att jag var den bäste. Jag var 60-talets största fixstjärna. Jag var aldrig skadad eller sjuk och blev aldrig utbytt. Att vara reservmålvakt i mitt lag kan inte ha varit roligt.
Det har gått många år sedan den aktiva karriären var över, men Pyllen följer fortfarande handbollen i Jönköping noga och är på plats på alla Hallbys och Cyrus hemmamatcher i Idrottshuset. Han tror det dröjer länge vi får se elitseriehandboll i Jönköping igen.
- Hallby hade chansen för några år sedan, men nu tror inte på det på ett bra tag. Det är inte fel att satsa på inhemska ungdomar, men det blir svårt att ta sig uppåt i seriesystemet.
Pyllen är emellertid känd för mer än att ha varit handbollsmålvakt. Sedan 11 maj 1975 driver han en antikaffär mitt emot Sofiakyrkan. Intresset för just antikviteter startade tidigt i livet.
- Jag började samla mynt när jag var 15 år, då jag kom över en tvåkrona från 1876, och tyckte att det var kul.
Om han gärna framhåller sig själv när han berättar om handbollskarriären är han desto mer ödmjuk när han pratar om tiden som antikhandlare.
- Jag känner ödmjukhet för att jag har kunnat driva affären i 35 år. Jag har varit själv och allt har hängt på mig. Den är unik i stan, jag är den enda som gör det på heltid och ingen har heller haft en antikaffär så länge. Jag har levt med detta.

Säger vad han tycker och tänker
Trots att han har fyllt 70 år och varit folkpensionär i fem år har han inga planer på att gå i pension än på ett tag.
- Vad ska jag göra om jag lägger av? Jag vill inte sitta hemma och rulla tummar utan fortsätter tills hälsan sätter stopp. Nu känner jag mig ganska vital och pigg i kroppen.
Pyllen säger alltid vad han tycker och tänker och kan uppfattas som kaxig. Stämmer det?
- Har man gjort något bra ska man tala om det. Så länge man håller sig till sanningen är det inga problem. Jag strävar inte efter att gå hem hos alla eller att vara lugn och stillsam.
Pyllen fyllde 70 i onsdags, men det stora firandet äger rum på Bymarksvallen på lördagskvällen. Först hade han inte tänkt fira alls, men särbon övertalade honom.
- Det här blir mitt sista stora framträdande, nu har jag chansen att lägga korten på bordet en gång för alla. Det blir mycket spekulationer om handbollen på 60-talet, den var mycket intressantare då än vad nutidens handboll är. Då hade vi två lag i högsta serien, och det kommer aldrig mer förekomma.
Det hävdar Lennart "Pyllen" Augustsson - lika bestämt som vanligt.