Annons

JB var under ett par år med och krigade om en kvalplats till elitserien. Men den senaste säsongen var desto tyngre. Minst sagt. JB slutade trea från slutet i den södra allsvenska serien och lyckades inte kvala sig kvar. I stället för spel i den nya superallsvenskan väntar division 1, och matcher mot lag som Malmbäck, Målilla och Bore.

Efter förra säsongen har tongivande spelare som Martin Bergqvist, Martin Elf, Jimmie Magnusson och Josef Sollenby lämnat JB. Däremot är viktiga trion Pontus Ekroth, Oskar Davidsson och Daren Richardson kvar.

– Det var lite tufft i våras när flera spelare flyttade. Några kände att de ville byta klubb och spela i superallsvenskan medan några ville ta det lugnare. Då beslutade föreningen att satsa nytt och försöka börja om och fostra in de yngre spelarna i ett division 1-lag, säger nye tränaren David Källqvist.

Annons

”Blir en nystart”

– Vi har en relativt bra och bred division 1-trupp med en bra mix av rutin och yngre spelare som vi hoppas få ut mer av i framtiden. Vi har varit uppemot 22 spelare på träningarna, vilket är fantastiskt bra.

Källqvist har ett förflutet som bandyspelare men avslutade den aktiva karriären för fem år sedan. Sedan var han målvaktstränare här i JB innan han tog en paus från bandyn. Men den pausen blev bara ett år lång.

– Klubben hörde av sig när man behövde en ny tränarstab, och det här blir en nystart, konstaterar han, och förklarar vad han vill sätta för prägel på laget:

– Jag vill att vi ska vara ett lag som spelar mycket bandy och driver matcherna och bollen på ett effektivt sätt, att vi har många spelare med i uppbyggnadsprocessen och att de yngre spelarna lär sig av de äldre.

JB som förening har inte satt upp någon målsättning om att det ska bli avancemang och omedelbar comeback i näst högsta serien.

Tränat i hallar

– Det finns inget sådant beslut från styrelsen, utan klubben ser det som en uppbyggnadsprocess. Personligen tror jag att vi kan vara med och slåss om seriesegern, men det är inget krav att gå upp, säger Källqvist.

Den nye JB-tränaren tror att det blir hans eget lag, Målilla, Tjust och Åtvidaberg som kommer att göra upp om seriesegern.

– Vi har fått ihop ett slagkraftigt lag och gjort en bra försäsong, så jag tycker att vi har ett bra utgångsläge. Men det är en ganska bra division 1-serie där flera andra lag också har fått förstärkningar.

I vanlig ordning är förutsättningarna för bandy i Jönköping långt ifrån optimala. Laget har bara gjort tre träningspass på Råslätts IP innan seriestarten.

– Vi har absolut inte de bästa förutsättningarna att hålla på med den här sporten. Men någonstans blir man härdad av att ha det tufft. Vi får lära oss av det och bli starkare. Vi har tränat i Nässjö en gång i veckan och har haft ett ispass per vecka i Kinnarps Arena under en och en halv månad, säger David Källqvist.

JnyttTV. Oskar Davidsson om förväntningarna på säsongen - och varför det inte var givet att fortsätta.