Annons

Det visar siffror som Svenskt Näringsliv plockat fram i den preliminära gymnasieantagningen som visar att det finns lediga platser på utbildningar, trots att elever som går där har en ljus arbetsmarknad.

I dagarna har länets drygt 4.000 niondeklassare fått sina preliminära antagningsbesked till gymnasiet. Ännu finns det möjlighet att ändra sin ansökan till den slutgiltiga antagningen.

- Nu bör gymnasieväljarna ta chansen och tänka igenom sina val igen, menar Svenskt Näringslivs regionchef Anna Gillek i ett pressmeddelande.

I länet upplever många företag att det är svårt att hitta arbetskraft. Enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät är det särskilt svårt att rekrytera CNC-operatörer, verktygsmakare och mekaniker.

Många lediga platser

På flera orter finns det samtidigt lediga platser på utbildningar som möter denna starka efterfrågan på arbetsmarknaden.

Annons

För de niondeklassare som ska välja utbildningsväg kommande veckor kan resultaten på Gymnasiekvalitet.se ge vägledning. Statistiken där visar att det finns utbildningar där eleverna efter examen presterar långt sämre på arbetsmarknaden än andra. Samtidigt finns det vissa yrkesprogram och teknikprogram där en stor andel av eleverna snabbt kommer i arbete och får goda inkomster.

Stor efterfrågan

– Många företag har idag svårt att hitta nya medarbetare med rätt utbildning och erfarenheter. Samtidigt finns det arbetslöshet, inte minst bland unga.

- Den dåliga matchningen mellan arbetskraftsutbud och efterfrågan visar hur viktigt det är med utbildningsval som fungerar på arbetsmarknaden, säger regionchef Anna Gillek.

Lediga platser i kommunen

Antal lediga platser (ort med flest platser samt Jönköpings kommun)

Bygg- och anläggnin..

Lediga platser i kommunen

Antal lediga platser (ort med flest platser samt Jönköpings kommun)

Bygg- och anläggningsprogrammet

Nässjö: 16

Jönköping: 7

El- och energiprogrammet

Jönköping: 31

Vaggeryd: 1

Fordons- och transportprogrammet

Jönköping: 19

Tranås: 7

Industritekniska programmet

Jönköping: 21

Vaggeryd: 18

Naturvetenskapsprogrammet

Gislaved: 33

Jönköping: 18

Teknikprogrammet

Jönköping: 41

Gislaved: 27

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app
Val