När Johanna Karlsson går på stan med sin engelska staffordshire bullterrier Ozzy märker hon ibland att folk blir avvaktande. De blir rädda och vågar inte gå nära. Rasen inger respekt för många och tillsammans med american staffordshire terrier, pitbull, dobermann och rottweiler så benämns hundarna ibland som "kamphundar". Ett begrepp som tyvärr ofta ger en felaktig bild i media och som skapar onödig rädsla, menar Johanna.

Namn: Johanna KarlssonÅlder: 25 årBor: I HaboMatte till: Ozzy, 3 år, som är av rasen engelsk s..

Namn: Johanna KarlssonÅlder: 25 årBor: I HaboMatte till: Ozzy, 3 år, som är av rasen engelsk staffordshire bullterrierAktuell med: Hundpromenad mot rasdiskriminering med start i Rådhusparken klockan 12 lördagen den 26 aprilOm engelsk staffordshire bullterrier: En riktig clown som har en hjärtformat ansikte. Älskar allt och alla.Om kamphundsbegreppet: Tyvärr har många fördomar om raserna. Ingen hund föds till att döda och kampa men en ägare kan få en hund att bli agressiv.Tips till den som funderar på en staffordshire bullterrier: Hitta en seriös och ordentlig uppfödare, läs på om rasens egenskaper och mentalitet, stöd inte oseriösa uppfödare som bara vill tjäna pengar. "Staffarna" är starka hundar som kräver en matten eller husse med fast hand.

Promenad i city och runt Munksjön
På lördag klockan 12 har hon dragit igång en hundpromenad som kommer att gå genom Jönköping city. Ett 30-tal personer har redan anmält intresse. Tanken med promenaden är att motverka fördomar mot Ozzy och alla andra hundar som så många gånger möts av hat och rädsla när de går på stan med sina hussar eller mattar.
Alla hundägare och deras vovvar är välkomna att vara med liksom den som bara har ett hundintesse eller vill motverka rasdiskriminering mot de så kallade "kamphundarna". Och Johanna vet hur det är att möta fördomar. Det visar sig när hon är ute och går med Ozzy och när folk blir rädda när de ser hennes hund.
– Tyvärr har många fördomar kring rasen. När Ozzy var 13 veckor och jag var ute och gick med honom ryggade många tillbaka och tyckte att det var en kamphund. En liten knubbig valp...

Ägaren gör hunden
Som hundägare vill Johanna göra skillnad och hoppas på att hundpromenaderna som anordnas i städer i hela Sverige på lördag ska minska rädslan för "en viss typ av hundar" och de så kallade "kamphundarna". Att raserna tidigare i historien använts för olika kamplekar tycker hon är dags att omvärdera. Och hon menar att det mycket är ägaren som formar sin hund och gör den till vad den är.
– Ingen hund föds till att döda och kampa. Men man kan få en hund att bli agressiv. Med rätt ägare och med en fast hand är det inga problem. Det är starka hundar och de behöver en fast hand. Men hundarna kan hamna i fel händer och bli en statuspryl, resonerar Johanna som tillägger att hundarna med rätt ägare är de bästa familjehundarna man kan tänka sig. Med hjärtan av guld och ständigt ett grymtande och ett leeende som tyder på att de är glada.
Ozzy söker efter mattes blick och när hon lyfter upp honom är han riktigt nöjd och slickar henne i ansiktet.
– Det måste komma ut hur de här hundarna egentligen är, säger Johanna.